Tato varianta je obohacena o další ingredience, které z této pochoutky dělají ještě větší gurmánský zážitek.
Ingredience
- 8 vajec
- 500 g řeckého jogurtu
- 40 ml čerstvé citronové šťávy
- 1 čajová lžička soli
- špetka mletého bílého pepře
- čerstvý tymián
- arabský chléb pita
Na pikantní omáčku
- 100 g olivového oleje
- 100 g cibule
- 30 g sezamových semínek
- 4 stroužky česneku
- 1 čajová lžička soli
- špetka uzené papriky
- špetka mletého chilli
Postup
- Očistěte a nakrájejte cibuli a na oleji ji osmažte do křupava.
- Sezamová semínka zahřívejte na malé pánvi na středním plameni za stálého míchání asi 3 minuty, dokud nezačnou praskat a nezmění barvu na světle žlutou.
- Odstavte je z ohně a přendejte do malé misky.
- Do pánve dejte koriandr a kmín, vařte na středním plameni a za stálého míchání asi 45 sekund, dokud směs neuvolní aroma.
- Koření rozdrťte a dejte stranou.
- Následně v malé pánvi rozehřejte olej.
- Přidejte do něj prolisovaný česnek a sůl.
- Za častého míchání pokračujte ve vaření asi 4 minuty.
- Odstavte z ohně a přidejte papriku a chilli.
- Osmaženou cibuli lehce rozmačkejte rukama a za stálého míchání ji přidejte do pánve.
- Promíchejte, směs přendejte na talíř a nechte vychladnout.
- V mezidobě si předehřejte troubu na 190 °C.
- V malé misce smíchejte jogurt, citronovou šťávu, sůl a bílý pepř.
- Pitu nakrájenou na kousky rozložte na plech vyložený pečicím papírem.
- Pečte v předehřáté troubě asi 8 minut, dokud nebude na povrchu křupavá a zlatohnědá.
- Rozpusťte polovinu másla na velké nepřilnavé pánvi.
- Do pánve rozklepněte 4 vejce a podle chuti je osolte.
- Vařte asi 5 minut, dokud nejsou bílky pevné a žloutky krémové.
- Postup opakujte s máslem a zbývajícími 4 vejci.
- Vejce podle chuti osolte.
- Na talíř dejte jogurtovou směs a dvě vejce.
- Kolem vajec přidejte lžíci pikantního oleje a doplňte několika kousky opečeného chleba pita.
- Na závěr ozdobte lístky čerstvého tymiánu.
