Kvašená směs po sečuánsku je dokonale křupavá, příjemně osvěžující, a tak akorát kyselá. Navíc je nadupaná živými bakteriemi, které v klasické nakládané směsi jen tak nenajdeme.
Ingredience:
- 1 lžička sečuánského pepře
- 1/2 lžičky fenyklových semen
- 2 červené chilli papričky
- 5 plátků zázvoru
- 3 – 4 hrnky vody
- 2 lžičky soli
- 1 stonek řapíkatého celeru
- 2 listy čínského zelí
- 3 mrkve
Postup:
- Sklenici i víčko a závaží, případně pružinový uzávěr, vyčistíme mýdlovou vodou a poté opláchneme pod tekoucím proudem studené vody.
- Zelí nakrájíme na širší proužky, papričky necháme celé, řapíkatý celer a mrkev rozkrojíme na kousky a postupně vše naskládáme do sklenice, aby listy zelí zůstaly nahoře.
- Zasypeme pepřem, semeny fenyklu a přidáme plátky zázvoru.
- Nakonec zalijeme vodou, ve které rozmícháme sůl. Můžeme jí převařit, aby se sůl rozpustila lépe, ale není to nutné.
- Zelenina musí být zcela ponořená. Poté sklenici zavíčkujeme a odložíme na místo se stálou pokojovou teplotou, aby mohla zelenina kvasit.
- Například u zelí stačí 2 dny fermentace, ale celer s mrkví uvítají 5 dní fermentace.
- Po 5 dnech přendáme sklenici do lednice.
- Pokud chceme udržovat nálev aktivní, přidáme do něj čerstvou zeleninu a necháme bakterie znovu pracovat.