Sečuánská fermentovaná zelenina

Sečuánská fermentovaná zelenina

Kvašená směs po sečuánsku je dokonale křupavá, příjemně osvěžující, a tak akorát kyselá. Navíc je nadupaná živými bakteriemi, které v klasické nakládané směsi jen tak nenajdeme.

Ingredience:

  • 1 lžička sečuánského pepře
  • 1/2 lžičky fenyklových semen
  • 2 červené chilli papričky
  • 5 plátků zázvoru
  • 3 – 4 hrnky vody
  • 2 lžičky soli
  • 1 stonek řapíkatého celeru
  • 2 listy čínského zelí
  • 3 mrkve

Postup:

  • Sklenici i víčko a závaží, případně pružinový uzávěr, vyčistíme mýdlovou vodou a poté opláchneme pod tekoucím proudem studené vody.
  • Zelí nakrájíme na širší proužky, papričky necháme celé, řapíkatý celer a mrkev rozkrojíme na kousky a postupně vše naskládáme do sklenice, aby listy zelí zůstaly nahoře.
  • Zasypeme pepřem, semeny fenyklu a přidáme plátky zázvoru.
  • Nakonec zalijeme vodou, ve které rozmícháme sůl. Můžeme jí převařit, aby se sůl rozpustila lépe, ale není to nutné.
  • Zelenina musí být zcela ponořená. Poté sklenici zavíčkujeme a odložíme na místo se stálou pokojovou teplotou, aby mohla zelenina kvasit.
  • Například u zelí stačí 2 dny fermentace, ale celer s mrkví uvítají 5 dní fermentace.
  • Po 5 dnech přendáme sklenici do lednice.
  • Pokud chceme udržovat nálev aktivní, přidáme do něj čerstvou zeleninu a necháme bakterie znovu pracovat.
Domácí kvašená zelenina ve stylu Sichuan.
Zdroj: https://lightorangebean.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.