Troufáme si tvrdit, že toto je nejlepší sekaná, jakou jste kdy měli! Navíc je jednoduchá na přípravu a omáčka ze žampionů ji povyšuje o další úroveň výše.
Co budete potřebovat
- olej ve spreji na vymazání plechu na pečení
- 500 g mletého hovězího masa (85 % libového)
- 500 g mletého vepřového masa
- 1 šálek nakrájené žluté cibule
- 1 šálek ochucené Panko strouhanky
- ½ šálku rajčatové omáčky plus 3 další lžíce
- 2 velká vejce
- 1 lžíce worcesterské omáčky
- 3 lžíce balzamikového octa
- 1 lžíce čerstvého nasekaného tymiánu
- 1 lžíce čerstvé plocholisté petrželky, nasekané
- ¼ šálku strouhaného parmazánu
- ½ lžičky soli
- ½ lžičky mletého černého pepře
Na omáčku:
- 3 lžíce másla
- ¼ šálku nakrájené šalotky
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 230 g žampionů nakrájených na plátky
- 1 lžička worcesterské omáčky
- ¼ šálku hladké mouky
- 3 lžíce balzamikového octa
- 2 šálky hovězího vývaru
- 1/8 lžičky soli
- ¼ lžičky mletého černého pepře
- 1 lžíce čerstvé plocholisté petrželky, na ozdobu (volitelně)
Postup
- Předehřejte troubu na 190 stupňů Celsia..
- Postříkejte olejem ve spreji plech vyložený pečícím papírem.
- Ve velké míse smíchejte hovězí maso, vepřové maso, cibuli, strouhanku, ½ šálku rajčatové omáčky, vejce, worchesterskou omáčku, 2 lžíce balzamikového octa, tymián, petrželku, sýr, sůl a pepř.
- Všechny ingredience míchejte čistýma rukama, dokud se úplně nepromíchají.
- Vypláchněte chlebovou formu (20 x 10 cm) vodou a do mokré formy vložte masovou směs.
- Formu opatrně překlopte na vymazaný plech.
- Pečte 50 minut.
- Mezitím smíchejte 3 lžíce rajčatové omáčky s 1 lžící balzamikového octa.
- Dejte stranou.
- Po 50 minutách sekanou vyjměte z trouby, potřete vršek připravenou rajčatovou omáčkou a vraťte do trouby dopéct dalších 20 minut.
- Část omáčky si po dopečení nechte na další potření.
- Ve velké pánvi rozpusťte máslo na středně vysokém plameni.
- Přidejte šalotku a restujte do měkka, asi 2 až 4 minuty.
- Přidejte česnek a restujte další 1 minutu.
- Přidejte žampiony a worcesterskou omáčku a vařte odkryté za občasného míchání, dokud lehce nezhnědnou a nepustí tekutinu, asi 8 minut.
- Vmíchejte mouku.
- Vařte 3 až 4 minuty.
- Přidejte balsamico a poté vývar.
- Pomalu duste a míchejte do zhoustnutí, asi 4 až 5 minut.
- Dochuťte solí a pepřem.
- Udržujte v teple na mírném ohni.
- Sekanou přendejte na talíř a nakrájejte.
- Pokapejte žampionovou omáčkou.
- V případě potřeby ozdobte nasekanou petrželkou.
Možná se vám budou hodit i naše recenze vestavných trub. Kdo vyhrál v našem srovnání?