Šetřící dieta by mohla z počátku mnohé z nás zmást svým názvem. Nejedná se o žádnou dietu, která má primárně šetřit peníze, ale naše tělo.
Takže žádné strachy, nejedná se o nějaké nevzhledné, mdlé a nehotové jídlo z polotovarů, které se narychlo douvaří.
Nemusíte mít ani strach o to, že nemá výživové hodnoty, potřebné pro správný růst a regeneraci procesů v našem těle. Vše je právě naopak.
Dieta při zdravotních potížích a potížích trávicího traktu
Šetřící dietu může předepisovat lékař, když Vás trápí zažívací potíže. Může být naordinována i krátkodobě například v případech po operaci odstranění žlučníku a po operaci žaludku, aby se organismus vypořádal s pooperačním stavem.
Především je ale určena lidem, které trápí chronické onemocnění celého zažívacího ústrojí, jako je chronický zánět žaludku, chronický zánět slinivky, chronická onemocnění jater nebo obou střev.
V případě žaludečních vředů je pak potřeba tuto dietu dodržovat dlouhodobě.
Tento typ diety je velice nápomocný i během rekonvalescence po infarktu myokardu.
Prevence člověka bez zdravotních problémů
Šetřící dieta je rovněž vhodný typ stravování, i když nemáme žádný z výše uvedených zdravotních problémů.
O této dietě se dá říci, že je to rozumná a zdravá výživa a návyky, které se při jejím dodržování naučíme, můžeme používat i při běžném vaření.
Dieta je složená z kvalitních potravin, které nezatěžují organizmus jako celek. Složení stravy je vhodné po jakoukoliv příležitost. Zdravý člověk na sebe ovšem nemusí být až tak striktní.
Může si dát celozrné pečivo, které je obecně vhodnější než bílá mouka a samozřejmě může během přípravy potravin využít i jiných postupů.
Podstata šetřící diety
Hlavní a největší podstatou šetřící diety je lehká stravitelnost pokrmů, z toho důvodu je strava připravena doměkka, bez nestravitelných zbytků a bez tvrdých kůrek.
Pokrmy upravujeme nasucho, menší množství tuku dáváme až do hotového jídla. Zahustit můžeme moukou, kterou nejméně 20 minut povaříme. Mírně solíme, nepřeslazujeme a nepřekyselujeme, protože to by narušovalo podstatu diety a dráždilo nemocné orgány.
Technologické postupy úpravy pokrmů při šetřící dietě jsou vaření, dušení, pečení – vše ve vodní lázni.
Objevte podobné tipy
Vhodné šetrné potraviny
Maso
Do šetřící diety lze zařadit následující druhy masa:
- libové maso – hovězí zadní
- vepřová kýta
- telecí
- jehněčí
- libová slepice
- kuře
- krůta
- králík
- ryby – sladkovodní i mořské, pstruh, štika, lín, cejn, kapr, filé
- drůbeží uzeniny – libová šunka, libové dietní párky, šunkový salám, dietní salám
Mléko a mléčné výrobky
Mléčné výrobky při šetřící dietě lze podávat i jako samostatný pokrm. Vhodné jsou zakysané mléčné výrobky – biokys, podmáslí, kefírové mléko, jogurtové mléko jogurt bílý s marmeládou a ovocem (povolené druhy), termix, pribináček, lakrumáček, tvaroh měkký i tvrdý, nízko i polotučný.
Opomenout nesmíme ani sýry – tvrdé, strouhané nebo celé plátky. Sýry se nesmějí tepelně zpracovávat. Doporučovaný je eidam, Moravský bochník, tavené sýry přírodní nebo s jemnou příchutí.
Vejce
Ty lze v lehce stravitelné úpravě, můžeme i vejce připravené natvrdo, ale pouze ve formě pomazánky, max. 2 vejce/den.
Tuky
Ano je to tak, i tuky lze konzumovat při šetřící dietě. Například takové čerstvé máslo, rostlinné tuky a zcela nejvhodnější jsou rostlinné oleje.
Sacharidové potraviny
Na sacharidové potraviny u šetřící diety nelze zapomenout. A myslíme tím například:
- cukr,
- med
- mouka hladká, polohrubá i hrubá
- ovesné vločky
- krupice
- kroupy
- brambory
- bramborová kaše
- těstoviny, rýže,
- knedlík – jemný houskový a jemný bramborový
- noky
- halušky
Ovoce
Ovoce je samozřejmostí a lze ho konzumovat téměř všechno. Například potom:
- čerstvé
- kompotované
- zmražené
- sušené banány
- pomeranče
- mandarinky
- ananas – kompot
- grep
- citrón
- jablka
- meruňky
- broskve
- nektarinky
Zelenina
Zeleninu ani netřeba zmiňovat, ta je pro tělo při šetřící dietě obzvláště důležitá a opět lze konzumovat víceméně všechny její druhy.
Koření
Kořenit při šetřící dietě můžete, ale všeho s mírou. Mezi vhodné koření patří například:
kmín
vývar z kmínu
vývar z bobkového listu
cibule
vývar z hub
malé množství sladké papriky
mletá skořice
strouhaný perník
majoránka
Pomalý a pozvolný návrat
I když je šetřící dieta zdravá a vhodná i dlouhodobě a její účinky jsou prokázané.
Ne každému z nás sedne. Spoustě lidí začne po nějaké době chybět typická česká kuchyně, atak hned po skončení zdravotních problému se chtějí vrátit ke stravě, na kterou byli zvyklí. Toto je samozřejmě možné, ale je doporučováno to provádět pozvolna. Přechod zpět na „předchozí“ stravu nesmí být drastický ani rychlý.
Vhodné je po kouskách přimíchávat do pokrmů větší množství tuku a pozvolna přejít ke starým zvyklostem.
Pro podrobnější druhy diet navštivte náš další článek s tipy a triky.