Shiitake karbanátky se sýrem a escalivadou

Shiitake karbanátky se sýrem a escalivadou

Recept na výtečné houbové karbanátky se sýrem lze připravit z většiny druhů sýra a je vynikajícím hlavním jídlem. Podávejte je s escalivadou, katalánským zeleninovým pokrmem, který se nejlépe konzumuje den po jeho přípravě.

Ingredience

  • 50 g polenty
  • 35 g hladké mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 špetka sody
  • 1/2 lžičky cukru
  • 1/2 lžíce koriandrových semen, pražených
  • 175 g hustého jogurtu
  • 1 polévková lžíce extra panenského olivového oleje
  • 2 lžíce vody
  • 1 malé vejce
  • 2 stroužky česneku, jemně nasekané
  • 1 jarní cibulka, pokrájená na tenké plátky
  • hrst nasekaných listů bazalky
  • 100 g halloumi, feta, čedaru, ementálu nebo jiného tvrdého sýra nakrájeného na kostičky
  • 75 g hub shiitake bez stopek, klobouky nakrájejte na tenké plátky

Escalivada

  •     2 červené papriky
  •     2 velká rajčata
  •     1 lilek, 10krát propíchnutý
  •     2 červené cibule, nakrájené na 5mm kroužky
  •     6 jarních cibulek, pouze bílé části
  •     4 stroužky česneku, jemně nastrouhané
  •     1/2 lžičky citronové kůry, jemně nastrouhané
  •     2 lžíce citronové šťávy
  •     4 lžíce extra panenského olivového oleje
  •     1 hrst nasekaných listů bazalky
  •     1 hrst nasekaných listů máty
  •     sůl
  •     čerstvě mletý černý pepř

Na ozdobu

  • pažitka, jemně nasekaná
  • hrachové výhonky

Postup

  1. Chcete-li si udělat escalivadu, orestujte papriky, rajčata a lilek na suché pánvi, dokud kůže nezčerná a nevytvoří puchýře a dužina nezměkne.
  2. Vložte do misky, zakryjte potravinářskou fólií a nechte vychladnout
  3. Na stejné pánvi restujte cibuli a jarní cibulku tak dlouho, dokud se cibule nespálí a nezměkne a jarní cibulka nezačne černat.
  4. Odstraňte všechny zčernalé části a nechte vychladnout.
  5. Jakmile papriky, rajčata a lilek vychladnou, odstraňte slupky a stonky a nakrájejte na poloviny.
  6. Odstraňte semínka z papriky a nakrájejte na proužky.
  7. Nakrájejte rajčata na kousky a smíchejte je v misce s paprikou.
  8. Lilek vymačkejte, abyste odstranili veškerou přebytečnou vlhkost, poté nakrájejte na tenké plátky a přidejte k paprikám a rajčatům
  9. Smíchejte česnek s citronovou kůrou a šťávou a přidejte k zelenině.
  10. Nakrájejte červenou cibuli a jarní cibulku na menší kousky a smíchejte se zeleninou spolu s olivovým olejem a bylinkami.
  11. Dochuťte a dejte stranou.
  12. Nyní si připravte placky.
  13. Zahřejte olej v hluboké pánvi na 180 °C.
  14. Polentu, mouku, sůl, prášek do pečiva, sodu a cukr společně prosejte do misky a poté do nich vmíchejte mletá semínka koriandru
  15. V samostatné misce rozšlehejte jogurt, olivový olej, vodu, vejce a česnek.
  16. Před smícháním se směsí mouky vmíchejte jarní cibulku, bazalku, houby a sýr.
  17. Nechte 10 minut odpočívat.
  18. Po dávkách přidávejte směs do rozpáleného oleje.
  19. Smažte asi 4 minuty a pravidelně je obracejte, abyste se ujistili, že se smaží rovnoměrně.
  20. Vyjměte placky z pánve a odložte na papírovou utěrku.
  21. Podávejte s escalivadou a ozdobte pažitkou a hráškovými výhonky.
Shiitake karbanátky se sýrem položené na escalivadě, ozdobené pažitkou a hráškovými výhonky na talíři.
www.greatbritishchefs.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.