Recept na výtečné houbové karbanátky se sýrem lze připravit z většiny druhů sýra a je vynikajícím hlavním jídlem. Podávejte je s escalivadou, katalánským zeleninovým pokrmem, který se nejlépe konzumuje den po jeho přípravě.
Ingredience
- 50 g polenty
- 35 g hladké mouky
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1 špetka sody
- 1/2 lžičky cukru
- 1/2 lžíce koriandrových semen, pražených
- 175 g hustého jogurtu
- 1 polévková lžíce extra panenského olivového oleje
- 2 lžíce vody
- 1 malé vejce
- 2 stroužky česneku, jemně nasekané
- 1 jarní cibulka, pokrájená na tenké plátky
- hrst nasekaných listů bazalky
- 100 g halloumi, feta, čedaru, ementálu nebo jiného tvrdého sýra nakrájeného na kostičky
- 75 g hub shiitake bez stopek, klobouky nakrájejte na tenké plátky
Escalivada
- 2 červené papriky
- 2 velká rajčata
- 1 lilek, 10krát propíchnutý
- 2 červené cibule, nakrájené na 5mm kroužky
- 6 jarních cibulek, pouze bílé části
- 4 stroužky česneku, jemně nastrouhané
- 1/2 lžičky citronové kůry, jemně nastrouhané
- 2 lžíce citronové šťávy
- 4 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 hrst nasekaných listů bazalky
- 1 hrst nasekaných listů máty
- sůl
- čerstvě mletý černý pepř
Na ozdobu
- pažitka, jemně nasekaná
- hrachové výhonky
Postup
- Chcete-li si udělat escalivadu, orestujte papriky, rajčata a lilek na suché pánvi, dokud kůže nezčerná a nevytvoří puchýře a dužina nezměkne.
- Vložte do misky, zakryjte potravinářskou fólií a nechte vychladnout
- Na stejné pánvi restujte cibuli a jarní cibulku tak dlouho, dokud se cibule nespálí a nezměkne a jarní cibulka nezačne černat.
- Odstraňte všechny zčernalé části a nechte vychladnout.
- Jakmile papriky, rajčata a lilek vychladnou, odstraňte slupky a stonky a nakrájejte na poloviny.
- Odstraňte semínka z papriky a nakrájejte na proužky.
- Nakrájejte rajčata na kousky a smíchejte je v misce s paprikou.
- Lilek vymačkejte, abyste odstranili veškerou přebytečnou vlhkost, poté nakrájejte na tenké plátky a přidejte k paprikám a rajčatům
- Smíchejte česnek s citronovou kůrou a šťávou a přidejte k zelenině.
- Nakrájejte červenou cibuli a jarní cibulku na menší kousky a smíchejte se zeleninou spolu s olivovým olejem a bylinkami.
- Dochuťte a dejte stranou.
- Nyní si připravte placky.
- Zahřejte olej v hluboké pánvi na 180 °C.
- Polentu, mouku, sůl, prášek do pečiva, sodu a cukr společně prosejte do misky a poté do nich vmíchejte mletá semínka koriandru
- V samostatné misce rozšlehejte jogurt, olivový olej, vodu, vejce a česnek.
- Před smícháním se směsí mouky vmíchejte jarní cibulku, bazalku, houby a sýr.
- Nechte 10 minut odpočívat.
- Po dávkách přidávejte směs do rozpáleného oleje.
- Smažte asi 4 minuty a pravidelně je obracejte, abyste se ujistili, že se smaží rovnoměrně.
- Vyjměte placky z pánve a odložte na papírovou utěrku.
- Podávejte s escalivadou a ozdobte pažitkou a hráškovými výhonky.