Shiitake jsou lahodné, zemité houby s bohatou chutí umami.
My jsme si pro vás tentokrát připravili ty nejchutnější recepty s shiitake v hlavní roli, díky kterým se do této houby zamilujete!
Zkuste je grilované, pečené i restované.
Skvělé jsou ve všech podobách!
Naše recepty
Jak shiitake správně očistit?
- Namočte papírovou utěrku a jemně otřete klobouček každé houby. Nezapomeňte vyčistit i zadní stranu. Odstraňte veškeré viditelné nečistoty nebo zbytky, které se skrývají pod žábrami nebo kolem nich.
- Můžete také použít odstředivku na salát, což vám zabere méně času než čistit každou houbu zvlášť. Vložte shiitake do odstředivky na salát a oplachujte je pod studenou vodou po dobu 30–45 sekund. Ihned odstřeďte, abyste odstranili co nejvíce tekutiny. Pokud nemáte odstředivku na salát, můžete použít cedník. Jednoduše houby rychle opláchněte, každou otřete suchou kuchyňskou utěrkou a nechte je uschnout na vzduchu.
- Je populárním mýtem, že stonky hub shiitake jsou jedovaté a v důsledku toho nepoživatelné. Ve skutečnosti jsou tyto stonky technicky jedlé a jedovaté nejsou. Přesto většina lidí stonky nekonzumuje, protože mají nepříjemnou dřevitou chuť a jsou příliš vláknité a žvýkací. Skvěle se však hodí do vývarů, kterým dodají bohatou chuť umami.
Houby shiitake nejen že skvěle chutnají, ale jsou také velmi zdravé. Tyto houby jsou základním prvkem mnoha pokrmů asijské kuchyně. Možná si nejste jisti, jak je vařit, pokud jste je ještě nikdy nezkoušeli. Možná si ani nejste jisti, kde je můžete koupit a jak je skladovat. V našem komplexním článku o shiitake se dozvíte vše nutné, co potřebujete vědět, než si je doma připravíte.
A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!