Tyto křupavé vegetariánské karbanátky z čočky rozhodně potěší většinu lidí bez ohledu na to, zda jsou vegetariáni nebo ne. Jedná se o typické sicilské pouliční jídlo, které si snadno připravíte i u vás doma!
INGREDIENCE
- 200 g sušené čočky
- 60 g strouhaného sýra Grana Padano nebo Parmigiano Reggiano
- 1 česnek, lisovaný
- 100 g brambor
- 2 vejce
- 250 g strouhanky
- olej na smažení
- sůl a pepř
POSTUP
- Čočku namočte na 2 hodiny do studené vody.
- Mezitím uvařte brambory, poté oloupejte slupku.
- Čočku slijte a vařte ve vroucí vodě asi 40 minut, dokud není krémová a měkká.
- Sceďte a nechte vychladnout.
- Vychladlou čočku přendejte spolu se sýrem, česnekem, bramborem, špetkou soli a pepře do kuchyňského robotu a rozmixujte dohladka.
- Vhluboké pánvi rozehřejte olej na smažení.
- Ve střední misce rozšlehejte vejce.
- Vložte strouhanku do samostatné misky poblíž.
- Odeberte malé části těsta a vyválejte na placičky velikosti golfového míčku.
- Obalte je ve vejcích a poté ve strouhance.
- Olej kontrolujte teploměrem – ideální teplota na smažení je kolem 170°C.
- Vložte placičky do oleje jednu po druhé, aniž byste pánev přeplnili.
- Smažte, dokud nejsou ze všech stran zlaté.
- Nechte okapat na papírových utěrkách.
- Podávejte ještě teplé.
Je libo další lahodné recepty na placky z čočky? Vyzkoušejte vegetariánský burger nebo karbanátek!