INGREDIENCE
na salát
- 30 dkg měkkého salámu
- 2 středně velké kyselé okurky
- 2 středně velké cibule
- 1 sklenička Moravanky
- 250 ml majonézy
- dle chuti pepř, sůl a cukr
na želatinu
- 1 sáček želatiny jemně mleté
- 450 ml vody
- 3 polévkové lžíce octa
- ½ polévkové lžíce soli
- 1 a ½ polévkové lžíce cukru
- špetka mletého pepře
suroviny na rolky
- 10 plátků šunky
- 5 ks natvrdo uvařených vajec
- 5 plátků tvrdého sýra
- 1-2 kyselé okurky
- 10 proužků červené papriky
- 3 polévkové lžíce sterilovaného hrášku (může být i kukuřice)
POSTUP
- Připravíme si domácí salát.
- Salám, okurky, cibuli a Moravanku (bez feferonky) nasekáme nebo nakrájíme nadrobno.
- Z Moravanky slijeme vodu přes sítko.
- K surovinám přidáme majolku.
- Důkladně promícháme a dochutíme dle vlastní chuti.
- Nachystáme si želatinu.
- Do kastrůlku nalijeme studenou vodu a ochutíme ji solí, cukrem, octem a mletým pepřem.
- Vše důkladně rozmícháme a přisypeme sáček želatiny.
- Želatinu metličkou důkladně rozmícháme ve vodě a necháme 10 minut odpočinout, aby želatina nabobtnala.
- Poté ji dáme na mírný plamen a za stálého míchání želatinu zahřejeme.
- Želatina se nesmí vařit.
- Jakmile se z vody začne více kouřit, stáhneme kastrůlek ze sporáku.
- Želatinu necháme zchladit do vlažné podoby.
- Než želatina vychladne, tak si naaranžujeme aspikové rolky.
- Nejdřív naplníme šunku salátem., stočíme a rolky uložíme do lednice.
- Připravíme přízdoby.
- Oloupeme a na plátky nakrájíme vejce, připravíme okurky.
- Drobnější okurku přepůlíme a nařízneme do vějířku (na pět spojených plátků). Když máme velké okurky, nařežeme je na šikmé plátky. Nakrájíme kousek kapie na proužky.
- Uložíme do lednice.
- Podle velikosti rolek vybereme vhodnou formu na aspik. Měla by mít rovné dno a rozměr takový, aby se do něj daly závitky co nejekonomičtěji skládat.
- Vychladlý aspik nalijem do misky v asi centimetrové vrstvě. Dáme do chladna.
- Aspik necháme tuhnout jen tak, aby už držel tvar, ale ještě nebyl tuhý.
- Na tuto vrstvu naskládáme naplněné závitky.
- Pak přidáváme na závitky prochladlý aspik, aby přes ně stékal.
- Formu naplníme do poloviny výšky závitků a zase dáme ztuhnout, ale zase ne docela, jen do poloměkka.
- Nalejeme další malou vrstvu a opět dáme zatuhnout do poloměkka.
- Na rolky klademe přízdoby.
- Zalijeme vrstvou aspiku měla by sahat asi 1 cm nad suroviny.
- Necháme zatuhnout ideálně přes noc v lednici.