Šípková marmeláda nám zabere asi nejdelší čas, a to kvůli zdlouhavé přípravě samotných šípků. Výsledek ale za to jistě stojí!
Ingredience
- 1 kg šípků
- 500 g krupicového cukru
Postup
- Šípky musíme zbavit vnitřku – tedy zrníček. To znamená, že každý plod rozřízneme a nožem zrníčka vydlabeme. Odřežeme také všechny stopky a zelené části.
- Jak máme takto plody připravené, dáme je do hrnce a zalijeme vodou tak, aby byly plody všechny ve vodě ponořené.
- Šípky vaříme do změknutí, ale nikoliv na kaši.
- Nyní přidáme cukr dle chuti, může to být 500 g – nebo více i méně.
- Opět uvedeme do varu a vaříme, až se vyvaří tekutina a marmeláda ztuhne.
- Potom marmeládu naplníme do skleniček a uzavřeme.
- Skleničky s marmeládou sterilujeme asi 15 minut při teplotě 85°C.