Čaj z čerstvých šípků je starý osvědčený léčivý prostředek podporující naší imunitu v chladných a vlhkých zimních měsících.
Co budeme potřebovat
- 20 šípků
- 250 ml vody
Postup
- Čerstvě natrhané šípky rozpůlíme nebo rozdrtíme, zalijeme studenou vodou a necháme 12 hodin vylouhovat.
- Druhý den zahřejeme na teplotu asi 80 °C, odstavíme a necháme 10 minut louhovat.
- Po té čaj přecedíme přes jemné sítko nebo plátýnko.
Dávejte si pozor při použití šípků do pečeného čaje, aby se úplně nerozmáčkly a nevypadly z nich semínka. Semínka totiž mají poměrně agresivní chloupky, které můžou dráždit k silnému kašli, až dávení. Proto se čaj z šípků musí cedit přes plátýnko, nestačí přes obyčejné sítko.