Tento lahodný skořicovo-cuketový moučník si zamilujete! Je jednoduchý na přípravu a navíc skvěle chutná. Skvěle se hodí třeba k odpolední kávě. Pokud ještě nejste hrdým majitelem kávovaru, možná se vám budou hodit naše recenze nejlepších kávovarů Sencor.
Co budete potřebovat
Na bábovku:
- 375 g hladké mouky
- 1 lžička jedlé sody
- ½ lžičky prášku do pečiva
- ¼ lžičky soli
- 1 lžička mleté skořice
- 230 g smetanového sýra pokojové teploty
- 400 g krystalového cukru
- 3 velká vejce pokojové teploty
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 250 g másla, rozpuštěného a mírně vychladlého
- 2 šálky cukety, nastrouhané (asi 2 střední cukety)
Na skořicový vír:
- 70 g krystalového cukru
- 1 lžíce mleté skořice
Na skořicovou polevu:
- 60 g moučkového cukru, prosátého
- ¼ lžičky mleté skořice
- 1-2 lžičky mléka
- ¼ lžičky vanilkového extraktu
Postup
- Předehřejte troubu na 175° C.
- Vymažte tukem a vysypte moukou formu na bábovku.
- Ve středně velké míse prošlehejte mouku, jedlou sodu, prášek do pečiva, sůl a skořici, dokud se vše nezapracuje.
- Dejte stranou.
- Smetanový sýr a cukr šlehejte na střední rychlost po dobu 2 minut.
- Přidávejte vejce jedno po druhém a po každém přidání jednu minutu míchejte.
- Vmíchejte vanilku.
- Zalijte rozpuštěným máslem a promíchejte.
- Šlehejte 3 minuty mixérem na středně vysokou rychlost.
- Opatrně vmíchejte moučnou směs.
- Přidejte cuketu a míchejte, dokud se nezapracuje.
- Krouživým pohybem smíchejte skořici a cukr v malé misce.
- Polovinu těsta nalijte do připravené formy.
- Těsto posypte směsí skořice a cukru.
- Navrch dejte zbytek těsta.
- Několikrát poklepejte na formu, aby se uvolnily případné vzduchové bubliny.
- Pečte 1 hodinu nebo dokud párátko vložené do středu bábovky nevyjde čisté.
- Vyjměte z trouby a nechte 20 minut chladnout.
- Poté vyklopte na mřížku a nechte zcela vychladnout.
- Polevu vytvoříte tak, že v malé misce smícháte moučkový cukr a skořici.
- Vmícháme mléko a vanilku.
- Bábovku pokapejte polevou, nakrájejte a podávejte.