Skotský pastýřský kolář

Skotský pastýřský kolář

Neuvěřitelně lahodný a vydatný skotský pastýřský koláč neboli Shepherd´s Pie je chutné maso se zeleninou v bohaté omáčce zapečené s peřinkou z brambor a sýru dozlatova. Už nikdy nebudete chtít večeřet nic jiného!

INGREDIENCE

  • 1 kg brambor, oloupaných a nakrájených na velké kousky
  • sůl dle chuti
  • 700 g libového mletého jehněčího (nebo mletého hovězího masa)
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 střední cibule, nakrájená na kostičky
  • 2 velké mrkve, nakrájené na kostičky
  • sůl a pepř
  • 2 stroužky česneku, nakrájené nadrobno
  • 1 lžička nasekaného čerstvého tymiánu
  • 3 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžíce worcesterské omáčky
  • 3/4 šálku červeného vína
  • 1 šálek hovězího vývaru
  • 1 šálek mraženého hrášku
  • 4 lžíce másla
  • 2/3 šálku smetany na vaření
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 2 jarní cibulky, nakrájené na malé kostičky
  • 3/4 šálku strouhaného sýra čedar

POSTUP

  • Zakryjte brambory studenou vodou ve velkém hrnci.
  • Dochuťte solí a přiveďte k varu.
  • Snižte teplotu na mírný plamen a vařte do měkka, 15-20 minut
  • Mezitím rozehřejte olivový olej ve velké pánvi na středním ohni.
  • Přidejte cibuli a mrkev.
  • Dochuťte solí a pepřem.
  • Vařte za míchání do měkka asi 6 minut.
  • Zvyšte teplotu na středně vysokou a přidejte mleté maso.
  • Restujte, během toho maso rozlámejte vařečkou, asi 5 minut.
  • Slijte tuk a dochuťte 1/2 lžičky soli a trochou mletého pepře.
  • Vmíchejte česnek a tymián a vařte, dokud se nerozvoní.
  • Udělejte prostor uprostřed, přidejte tam rajčatový protlak a vařte 1 minutu.
  • Vmíchejte wercesterskou omáčku a víno a vařte, dokud není pánev téměř suchá, asi 2 minuty.
  • Přidejte hovězí vývar a vařte, dokud není směs šťavnatá, 4-5 minut.
  • Vmíchejte 1/2 šálku mraženého hrášku.
  • Vše přendejte do vymazaného 3litrového pekáče.
  • Brambory sceďte a vraťte do hrnce.
  • Přidejte máslo a smetanu a dobře rozmačkejte.
  • Dochuťte solí a pepřem a přidejte hořčici, jarní cibulku a čedar.
  • Brambory rozprostřete na maso zadní stranou lžíce a poté vytvořte vidličkou hřebínky.
  • Pečte při 220 stupních Celsia, dokud povrch nezezlátne, asi 20-25 minut.
  • Před podáváním nechte alespoň 10 minut vychladnout.
Maso se zeleninou v bohaté omáčce zapečené s peřinkou z brambor a sýru v zapékací míse se lžící.
www.bellyfull.net

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.