Nevšední slané pečivo, které ale ocení každá návštěva. Vanilkové rohlíčky peče každý, ale ty škvarkové?
Ingredience:
- 500 g polohrubé mouky
- 400 g mletých škvarků
- 100 ml mléka
- 100 g smetanového sýra
- 40 g droždí
- 1 čajová lžička cukru
- 1 PL cukru
- 1 vejce
- 1 žloutek
- 1/2 PL soli
- 80 g nastrouhaného tvrdého sýra na posypání
- 1 vejce na potření
Postup:
- Z mléka, droždí a cukru připravte kvásek.
- V míse smíchejte mouku, sůl, cukr, vejce, žloutek, namleté škvarky, smetanový sýr a kvásek.
- Důkladně prohněťte, můžete použít též kuchyňský robot, a vypracujte v hladké těsto.
- Těsto přikryjte utěrkou a nechte přibližně tři čtvrtě hodiny kynout na teplém místě.
- Vykynuté těsto rozdělte na osm dílů.
- Každý díl rozválejte a nožem nařežte na šest stejně velkých trojúhelníků.
- Trojúhelníky srolujte do tvaru rohlíčku a položte na plech vyložený pečicím papírem.
- Nechte škvarkové cukroví ještě 10 až 15 minut kynout.
- Potřete rozšlehaným vejcem a posypte nastrouhaným sýrem.
- Pečte v troubě předehřáté na 200 °C dozlatova.