Toužíte po nevšedním nedělním moučníku? Pokud vás zbylo několik vařených brambor od oběda, můžete vyzkoušet tento lahodný dezert.
Ingredience:
- 300 g brambor
- 200 g moučkového cukru
- 100 g strouhaných lískových oříšků
- 100 g pšeničné krupice
- 4 vejce
- 2 cl rumu
- 1 čajová lžička vanilkového cukru
- 1 čajová lžička prášku do pečiva
Postup:
- Brambory uvařte ve slupce, nechte mírně vychladnout, oloupejte a prolisujte nebo nastrouhejte.
- Žloutky utřete s cukrem.
- Smíchejte nastrouhané brambory s krupicí, cukrem, oříšky, práškem do pečiva, vanilkovým cukrem a rumem.
- Bílky ušlehejte do podoby tuhého sněhu a nakonec je opatrně vmíchejte do předpřipraveného těsta.
- Vymažte plech či pekáč tukem a nalijte do něj těsto.
- Bramborovou buchtu pečte v troubě vyhřáté na 180 °C přibližně 40 minut.
- Nechte vychladnout a před podáváním posypte moučkovým cukrem.
Ořechy můžete využít nejen v receptech na bramborovou buchtu, ale též při přípravě ořechových řezů.