Každý bramborový guláš je něčím jiný a mnohdy stačí použít jen jinou odrůdu brambor, aby chutnal úplně jinak. Tentokrát jsou to červené brambory, které se postarají o lahodný pokrm.
Ingredience:
- 2 polévkové lžíce olivového oleje
- 800 g uzené klobásy
- 2 lžíce másla
- 2 středně velké cibule
- 2 stroužky česneku
- Sůl podle chuti
- 3/4 lžičky mletého černého pepře
- 1 a 1/2 lžičky mleté sladké papriky
- 10 středně velkých červených brambor
- 1 a 1/2 – 2 hrnky kuřecího vývaru
- 1 – 2 lžíce nasekané petržele
Postup:
- Klobásu nakrájíme na plátky, cibuli oloupeme a nasekáme na jemné plátky.
- Česnek očistíme a prolisujeme přes lis na česnek. Brambory oloupeme a nakrájíme na kousky cca 2 x 2 cm.
- Připravíme si středně velký hrnec, dáme do něj rozehřát olej a když je horký, vložíme nakrájenou klobásu. Za stálého míchání necháme restovat několik minut, dokud nezískají zlatohnědý nádech.
- Klobásu vyjmeme pomocí děrované lžíce z pánve a odložíme stranou.
- Do hrnce dáme máslo, rozpustíme, vhodíme nakrájenou cibuli a necháme zkaramelizovat. Trvá to cca 5 – 7 minut a cibule by měla být zlatavá až zlatohnědá.
- Přihodíme česnek, trochu soli, pepř, papriku, promícháme a restujeme, dokud nebude cítit česnekové aroma.
- Potom přidáme nakrájené brambory, zalijeme kuřecím vývarem, zamícháme, zakryjeme poklicí a vaříme asi 15 minut na středním ohni.
- Poklici necháme tak, aby mohla částečně utíkat pára a nezapomínáme občas promíchat.
- Po patnácti minutách dáme poklici pryč a vaříme ještě dalších 10 minut. Brambory musí být jemné, měkké a trochu guláš zahustit.
- Nakonec vrátíme zpět klobásu a promícháme. Podle chuti ještě osolíme.
- Servírujeme ozdobené nasekanou petrželkou.
Tip: Můžeme ještě pokapat olivovým olejem a přidat přílohu v podobě čerstvého chleba či pečiva.