Jste milovníci všeho sladkého a nedokážete si představit začátek dne bez vydatné a sladké snídaně a hledáte další inspiraci, jak se po ránu nastartovat?
Tyto recepty na sladkou rýži jsou pro vás jako dělané! Receptura je jednoduchá, ingredience základní a chuť? Ta je naprosto fantastická!
Vyberte si svého favorita a zkoušejte si ho připravit v nejrůznějších obměnách, tak aby vás to pořád bavilo a hlavně chutnalo!
Jakou kaší dnes začnete?
Naše recepty
Druhy rýže a kam je použít?
Rýže je základem snad každé kuchyně a s tolika různými druhy se hodí pro neomezené množství receptů. Než však do každého receptu, který připravujete, se hodí ten samý druh rýže, proto si dobře rozmyslete, jaký druh rýže zvolíte.
Nahrazení jednoho druhu rýže za jiný může skutečně změnit výsledný recept, a ne vždy k lepšímu. Každý typ rýže má svou vlastní chuť, texturu a jedinečné vlastnosti, které dobře fungují v odlišných postupech pro její vaření.
Jak tedy vybrat správně? To se dočtete v následující řádcích.
Délka a tvar
Rýže je často charakterizována svou délkou zrna a tvarem zrna. Proto jí dělíme do 3 kategorií: dlouhozrnná, střednězrnná nebo krátkozrnná rýže. Jednoduše řečeno, dlouhozrnná rýže bude mít delší válcovitý tvar, zatímco krátkozrnná rýže bude kratší a širší.
Dlouhozrnná rýže
Tato rýže má zrna, která jsou třikrát až čtyřikrát delší než široká. Díky svému složení s vysokým obsahem škrobu se při vaření zrna od sebe dobře oddělují, jsou lehká a nadýchaná.
Střednězrnná rýže
Ve srovnání s dlouhozrnnou rýží je střednězrnná rýže kratší a širší. Protože vařená zrna jsou křehčí než u dlouhozrnné, má tato rýže větší tendenci se slepovat.
Krátkozrnná rýže
Díky zrnům, která jsou méně než dvakrát delší než široká, je tato rýže krátká a nejlepší pro sushi. Při vaření má lepkavou texturu.
Druhy
Lepivá rýže
Lepkavá rýže, známá také jako sladká rýže, se pěstuje hlavně v jihovýchodní a východní Asii a používá se v mnoha tradičních asijských pokrmech, dezertech a sladkostech. Při vaření rýže velmi lepí a často se mele na rýžovou mouku.
Hnědá rýže
Tato zdravá rýže si zachovává svou přirozenou a charakteristickou hnědou barvu, kterou má i v období sklizně. Ačkoli vaření hnědé rýže trvá o něco déle než vaření bílé rýže, vyplatí se čekat, protože je bohatá na živiny, vitamíny a minerály a je to 100% celozrnná potravina. Zrna hnědé rýže mají při vaření žvýkavou strukturu. Každému pokrmu dodají příjemnou, lehce oříškovou chuť. Je to všestranná rýže, která se hodí k plněným paprikám, omáčkám, smaženým jídlům, nebo do rýžového pilafu.
Černá rýže
Tato rýže s vysokou nutriční hodnotou je známá jako černá rýže, má jemnou ořechovou chuť. Při vaření je mírně lepkavá a používá se v různých čínských nebo thajských pokrmech, včetně čínského koláče z černé rýže a lepkavé rýži s mangem. Smíchejte ho s bílou rýží a vytvořte unikátní dvoubarevný rýžový pilaf nebo rýžovou misku
Divoká rýže
Zrna divoké rýže se sklízejí z trav rodu Zizania. Divoká rýže s vysokým obsahem bílkovin dodává každému rýžovému pokrmu barevný, exotický nádech.
Podávejte jí k hranolkům, houbovým polévkám nebo jakémukoliv indickému jídlu.
Rýže basmati
Rýže Basmati je druh dlouhozrnné rýže, která je oblíbená v indické kuchyni a asijské kuchyni. Vařená rýže basmati dodává pokrmům jemnou oříškovou nebo popcornovou chuť a aroma.
Při vaření jsou zrna rýže dlouhá, suchá a oddělená. Podávejte ji samotnou nebo s čerstvými bylinkami, zelenou cibulkou, kokosem nebo zeleninou jako typický pilaf.
Jasmínová rýže
Jasmínová rýže, někdy známá jako thajská voňavá rýže, je druh dlouhozrnné rýže s dlouhým jádrem a lehce lepkavou strukturou při vaření. Použijte jí, pokud chcete váš pokrm jemně ovonět jasmínem.
Jasmínová rýže je pěstovaná v Thajsku, a díky tomu vnese do každého pokrmu exotický šmrnc. Použijte jí při přípravě různých tradičních asijských jídel, včetně kari a smažených pokrmů. Vlhká, měkká textura je ideální pro nasávání koření a chutí.
Arborio
Rýže Arborio je střednězrnná rýže, která je širší velikosti a má charakteristickou bílou tečku ve středu zrna. Je pojmenována podle města Arborio v Itálii, kde se pěstuje.
Vzhledem k vysokému obsahu škrobu má rýže Arborio mírně žvýkací a lepkavou konzistenci, při vaření vytváří krémovou texturu a je ideální pro pokrmy jako jsou rizota, rýžové nákypy a polévky.
Bílá rýže
Díky škrobovému složení, bílá dlouhozrnná rýže má lehce lepkavou konzistenci, která se hodí do nádivek, omáček a smažených jídel.
Je to pravděpodobně nejznámější a snadno rozpoznatelná rýže v tradičních receptech, ale je také oblíbená v asijské a mexické kuchyni. Ve srovnání s jinými odrůdami rýže má při vaření jemnou chuť a lehkou a nadýchanou texturu.
Proč promývat rýži?
Abyste zajistili, že vaše rýže bude mít skvělou texturu, a abyste odstranili veškeré pesticidy, které mohou být uchyceny na zrnu, je nejlepší rýži před vařením promýt. Propláchnutím rýže se také zbavíte přebytečného škrobu, který při vaření může dělat neplechu.