Sladká rýže s kardamomem

Sladká rýže s kardamomem

Pokud si rádi pochutnáváte na rýžovém nákypu nebo rýžové kaši, musíte vyzkoušet náš snadný recept na tuto dobrotu. Recept pochází ze severní Indie, který si vychutnává celá země. Tuto dobrotu si můžete připravit za necelou hodinu, takže se skvěle hodí jak k nastartování metabolismu po ránu, tak jako příloha k večeři. Nebudete zklamáni konečným výsledkem!

Co budeme potřebovat

  1. 250 g rýže Basmati
  2. 3 ks zeleného kardamomu
  3. ¼ lžičky soli
  4. 300 ml vody
  5. Tyčinka skořice
  6. 3 lžíce ghí
  7. 125 g cukru

Na dochucení

  1. 2 lžičky kurkumy

Na zdobení

  • 150 g kešu oříšků
  • suché okvětní lístky růží (volitelně)

Postup

  1. Pokud rýži připravujeme v hrnci na sporáku, tak si rýži nejdříve propláchneme ve studené, dokud voda nebude čirá a poté jí dáme do hrnce vařit
  2. Rýži vaříme podle návodu na obalu, do měkka
  3. Pokud jí budeme připravovat v rýžovaru, ta si ve středně velké misce si namočíme rýži na 20 minut do studené vody
  4. Poté přesuneme rýži do rýžovaru a přidáme vodu
  5. Rýžovar zapneme a rýži necháme jí vařit
  6. Po dokončení vaření slijeme přebytečnou vodu a rýži přendáme rýži do misky
  7. Nyní umístíme velkou pánev na plotnu a zapneme jí na střední teplotu
  8. Přidáme do ní ghí
  9. Jakmile je ghí horké, přidáme zelený kardamom, tyčinku skořice, kurkumu a cukr
  10. Dobře vše orestujeme, a poté stáhneme teplotu na nízkou
  11. Zkontrolujeme rýži
  12. Po uvaření přidáme rýži do stejné pánve, jako je koření
  13. Teplotu pod pánví zvýšíme na střední a minimálně pět minut dobře mícháme
  14. Sladká rýže je připravena k podávání
  15. Přeneseme jí do servírovací mísy a před podáváním jí ozdobíme kešu oříšky a suchými okvětními lístky růží

Sladkou rýži můžete také ozdobit nakrájenými pistáciemi a mandlemi

Pokud chcete zachovat bílou barvu rýže, vynechejte kurkumu

K výrobě zdravější verze sladké rýže můžete místo cukru použít také třtinový nebo kokosový cukr

Pro tento recept na sladkou rýži se nejlépe hodí rýže basmati nebo jakákoli jiná dlouhozrnná rýže

Úžasná krémová rýže na sladký způsob z indického receptu na rýži s kurkumou a kardamomem.
Zdroj: ourplantbasedworld.com

Pokud chcete své ráno začínat opravdu zdravě tak se inspirujte dalšími recepty tentokrát z ovesných vloček. Upečte si tyto ovesné lívance nebo si uvařte jednu z těchto ovesných kaší!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.