Tento zapečený pokrm z mletého hovězího masa, sladkých brambor a sýru je velmi jednoduchý na přípravu a jako bonus je skvěle vydatný, zdravý a chutná úžasně. Perfektní jídlo pro celou rodinu!
Co budete potřebovat
- 2 střední batáty, nakrájené na kostičky
- 1 lžíce extra panenského olivového oleje
- ½ lžičky soli
- ½ lžičky mletého černého pepře
- ¼ lžičky sušeného česneku
- 2 lžičky sušeného rozmarýnu
- 500 g libového mletého hovězího masa
- 1 střední žlutá cibule, nakrájená
- 2 šálky zeleninového vývaru
- ½ šálku smetany ke šlehání
- 1 a šálku instantní rýže
- 2 šálky strouhaného sýra čedar
- 2 lžičky petrželky
Postup
- Předehřejte troubu na 200 °C.
- Oloupejte a nakrájejte batáty na 2,5 cm kostky.
- Do zapékací mísy 23 x 33 cm vložte kousky sladkých brambor, pokapejte je olivovým olejem a posypte solí, pepřem, sušeným česnekem a rozmarýnem.
- Zapékací mísu vložte do trouby a kostky batátů pečte 30 minut.
- Mezitím dejte velkou pánev na středně vysoký plamen a přidejte mleté hovězí maso.
- Rozlámejte ho lžící a míchejte, dokud úplně nezhnědne. (Pokud použijete hovězí maso s vyšším obsahem tuku, před přidáním nakrájené cibule slijte přebytečný tuk).
- K opečenému masu přidejte na kostičky nakrájenou cibuli a opékejte 3–5 minut, dokud nezměkne a nezesklovatí.
- Po 30 minutách vyjměte zapékací mísu z trouby.
- Přidejte vývar, smetanu ke šlehání, instantní rýži a restovanou směs hovězího a cibule.
- Dobře promíchejte a pomocí lžíce rovnoměrně nandejte směs do zapékací mísy.
- Přikryjte alobalem a vraťte na 15 minut do trouby.
- Po 15 minutách sejměte alobal a zapečenou směs posypte strouhaným sýrem.
- Vraťte do trouby (odkryté) ještě asi na 10 minut.
- Nechte pokrm odpočinout a vychladnout po dobu 10-15 minut.
- Přidejte nasekanou petrželkou, nandejte na talíře a užijte si to!
Zkuste i naše recepty na hranolky ze sladkých brambor. Na klasické hranolky se už ani nepodíváte!