Křehké lívance s cukrem, ovocem, tvarohem nebo různými sladkými pomazánkami patří dlouhodobě k oblíbeným jídlům podávaných nejen v naší kuchyni.
K jejich oblibě jistě přispěla i poměrně snadná příprava, na které nelze nic zkazit.
Můžeme je servírovat jako snídani, jako moučník po hlavním chodu nebo přímo jako hlavní chod po syté polévce k obědu, ale i jako sladkou tečku po vydatné rodinné večeři.
Pojďte se s námi podívat na 5 skvělých receptů na banánové lívance.
Naše recepty
Kdy je banán nejlepší ke konzumaci?
Banány jsou známé tím, že jsou plné živin – zejména draslíku, vitamínu C, vitamínu B6 a vlákniny.
Jediná věc, která se mění, je to, že se škrob mění na cukr – hlavně fruktózu a glukózu.
Nicméně konzumace zelenějšího banánu může mít mírné zdravotní výhody. Je to proto, že obsahuje jen o trochu více škrobu zvaného rezistentní škrob, který lidé nemohou strávit, ale milují ho naše střevní bakterie, což nám napomáhá k lepšímu trávení.
Pokud se tedy nutriční hodnoty, ty se během dozrávání v podstatě nemění.
Postupem času banány zežloutnou, a když je celé ovoce sytě žluté (místo světle žluté), je zralý. V tu chvíli je banán měkký a sladký – toto stádium je považováno za nejchutnější.
Postupem času se na slupce začnou objevovat hnědé fleky. Zatímco určité zhnědnutí je v pořádku a chuťově přijatelné, ale pokud je celý banán hnědý, je přezrálý. V tu chvíli je pravděpodobně nejlepší použít ho do receptů (např. banánové lívance nebo banánový chléb).
Pokud ho necháte ležet ještě déle, zčerná a budete ho muset vyhodit.