Dukátové buchtičky se šodó jsou tradiční pochoutkou v Česku i na Slovensku, ale narazit na ně můžeme i v zahraničí. Šodó se vyrábělo z vína a vajec, ale postupně byla pěna nahrazena vanilkovým pudinkem s mlékem.
Ingredience:
- 500 g hladké mouky
- 200 ml mléka
- 100 ml vody
- 20 g čerstvého droždí
- 1 vejce
- 40 g krystalového cukru
- špetka soli
- strouhanou kůru z 1 chemicky neošetřeného citronu
- 100 ml slunečnicového oleje
Postup:
- Do malého hrnce dáme ohřát 50 ml mléka, aby bylo vlažné. Rozdrobíme do něj droždí a zasypeme 1 lžičkou cukru. Odložíme na 5 minut stranou.
- Ve velké míse smícháme mouku, vejce, cukr, zbývající mléko, vodu, citronovou kůru, sůl, olej a připravený kvásek.
- Těsto zpracováváme po dobu 5 minut. Hotové těsto v míse zakryjeme kuchyňskou utěrkou a necháme 40 minut kynout na teplém místě.
- Plech na pečení potřeme rostlinným olejem nebo použijeme pečící papír.
- Těsto dáme na pracovní plochu a nakrájíme cca na 8 – 12 menších kusů. Každý kousek těsta vyválíme do dlouhého válečku, položíme na plech a potřeme olejem.
- Takto zpracujeme všechny kusy těsta a poté ostrým nožem nakrájíme na stejně velké dílky (buchtičky).
- Těsto necháme na plechu 5 minut odpočinout a mezitím si předehřejeme troubu na 175°C.
- Pečeme 20 – 25 minut, až dokud nebudou mít zlatavý povrch.
- Podáváme s oblíbenou omáčkou dle vlastní chuti, ideálně vanilkový sos.