Sladké mini bulky

Sladké mini bulky
Příprava: 30 minut Vaření: 25 minut Počet porcí: 3

Dukátové buchtičky se šodó jsou tradiční pochoutkou v Česku i na Slovensku, ale narazit na ně můžeme i v zahraničí. Šodó se vyrábělo z vína a vajec, ale postupně byla pěna nahrazena vanilkovým pudinkem s mlékem.

Ingredience:

  • 500 g hladké mouky
  • 200 ml mléka
  • 100 ml vody
  • 20 g čerstvého droždí
  • 1 vejce
  • 40 g krystalového cukru
  • špetka soli
  • strouhanou kůru z 1 chemicky neošetřeného citronu
  • 100 ml slunečnicového oleje

Postup:

  • Do malého hrnce dáme ohřát 50 ml mléka, aby bylo vlažné. Rozdrobíme do něj droždí a zasypeme 1 lžičkou cukru. Odložíme na 5 minut stranou.
  • Ve velké míse smícháme mouku, vejce, cukr, zbývající mléko, vodu, citronovou kůru, sůl, olej a připravený kvásek.
  • Těsto zpracováváme po dobu 5 minut. Hotové těsto v míse zakryjeme kuchyňskou utěrkou a necháme 40 minut kynout na teplém místě.
  • Plech na pečení potřeme rostlinným olejem nebo použijeme pečící papír.
  • Těsto dáme na pracovní plochu a nakrájíme cca na 8 – 12 menších kusů. Každý kousek těsta vyválíme do dlouhého válečku, položíme na plech a potřeme olejem.
  • Takto zpracujeme všechny kusy těsta a poté ostrým nožem nakrájíme na stejně velké dílky (buchtičky).
  • Těsto necháme na plechu 5 minut odpočinout a mezitím si předehřejeme troubu na 175°C.
  • Pečeme 20 – 25 minut, až dokud nebudou mít zlatavý povrch.
  • Podáváme s oblíbenou omáčkou dle vlastní chuti, ideálně vanilkový sos.
Vynikající mini buchtičky se smetanovou omáčkou s pudinkem.
Zdroj: https://www.tastyfoodtour.com/

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.