Velikonoční jidáše jsou velkou pochoutkou, kterou si můžeme s chutí zakousnout ke snídani s bílou kávou či oblíbeným kakaem.
Obvykle jsou podávány s medem na Zelený čtvrtek. Dá se na ně však namazat rovněž čerstvé máslo, ale i oblíbený džem či švestková povidla. Zkrátka kdo co má rád.
Ingredience:
- 500 g hladké mouky
- 30 g droždí
- 60 g cukru krystal
- 250 ml teplého mléka
- 60 g změklého másla
- 4 vaječné žloutky
- Špetka soli
- Tekutý med podle chuti
Postup:
- V malé misce rozdrobíme kvasnice, přilijeme polovinu teplého mléka, přidáme 1 lžičku cukru a 1 lžičku mouky. Lehce promícháme a necháme 10 až 15 minut vzejít.
- Do jiné misky dáme změklé máslo s cukrem a lehce promísíme. Přidáme 2 žloutky, osolíme a několikrát promícháme.
- Po částech vmícháme vzešlý kvásek a zbývající teplé mléko. Nakonec přisypáváme pomalu mouku a vždy zpracujeme.
- Těsto hněteme tak, aby bylo krásně vláčné, měkké, ale nesmí být moc lepkavé. Povrch posypeme moukou, zakryjeme utěrkou a dáme na teplé místo 2 hodiny kynout.
- Poté těsto znovu prohněteme, nakrájíme na kousky a každý rozválíme do tenkých proužků o délce cca 20 cm a šířce asi 1 cm.
- Vytvarujeme do spirály, lana, uzlu nebo do tvaru písmene S a naskládáme na plech.
- Necháme ještě 15 minut kynout a poté si předehřejeme troubu na 190 – 200 stupňů.
- Zbývající 2 žloutky našleháme a potřeme všechny buchty. Pečeme zhruba 30 minut dozlatova.
- Před servírováním rozehřejeme med s trochou vody a jidáše na talíři potřeme medovou glazurou.