Sladké pečivo na Velikonoce

Sladké pečivo na Velikonoce

Velikonoční jidáše jsou velkou pochoutkou, kterou si můžeme s chutí zakousnout ke snídani s bílou kávou či oblíbeným kakaem.

Obvykle jsou podávány s medem na Zelený čtvrtek. Dá se na ně však namazat rovněž čerstvé máslo, ale i oblíbený džem či švestková povidla. Zkrátka kdo co má rád.

Ingredience:

  • 500 g hladké mouky
  • 30 g droždí
  • 60 g cukru krystal
  • 250 ml teplého mléka
  • 60 g změklého másla
  • 4 vaječné žloutky
  • Špetka soli
  • Tekutý med podle chuti

Postup:

  • V malé misce rozdrobíme kvasnice, přilijeme polovinu teplého mléka, přidáme 1 lžičku cukru a 1 lžičku mouky. Lehce promícháme a necháme 10 až 15 minut vzejít.
  • Do jiné misky dáme změklé máslo s cukrem a lehce promísíme. Přidáme 2 žloutky, osolíme a několikrát promícháme.
  • Po částech vmícháme vzešlý kvásek a zbývající teplé mléko. Nakonec přisypáváme pomalu mouku a vždy zpracujeme.
  • Těsto hněteme tak, aby bylo krásně vláčné, měkké, ale nesmí být moc lepkavé. Povrch posypeme moukou, zakryjeme utěrkou a dáme na teplé místo 2 hodiny kynout.
  • Poté těsto znovu prohněteme, nakrájíme na kousky a každý rozválíme do tenkých proužků o délce cca 20 cm a šířce asi 1 cm.
  • Vytvarujeme do spirály, lana, uzlu nebo do tvaru písmene S a naskládáme na plech.
  • Necháme ještě 15 minut kynout a poté si předehřejeme troubu na 190 – 200 stupňů.
  • Zbývající 2 žloutky našleháme a potřeme všechny buchty. Pečeme zhruba 30 minut dozlatova.
  • Před servírováním rozehřejeme med s trochou vody a jidáše na talíři potřeme medovou glazurou.
Recept na velikonoční jidáše.
Zdroj: http://gourmetpedia.net/

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.