Sladké velikonoční uzlíky

Sladké velikonoční uzlíky

V České republice je tradicí servírovat na velikonoční svátky jidáše, které patří k populárním a velmi chutným kynutým buchtám.

Ingredience:

  • 2 a 3/4 hrnku polohrubé mouky
  • 2 a 1/2 hrnku mléka
  • 3 žloutky
  • 7 lžic rozpuštěného másla
  • 1/3 hrnku medu
  • 1 lžička cukru krystal
  • 3 lžičky sušeného droždí
  • 1/8 lžičky mořské soli
  • 3 lžičky čerstvé citronové šťávy z chemicky neošetřeného citronu
  • 1 lžíce strouhané citronové kůry

Postup:

  • Mléko zahřejeme, aby bylo vlažné, odstavíme, 1/2 hrnku odebereme do misky a zbytek odložíme. K odebranému mléku přidáme sušené droždí, 1 lžičku cukru, 1 lžíci mouky a zamícháme. Necháme vzejít.
  • V jiném hrnci rozehřejeme máslo s medem a mícháme, dokud se máslo nerozpustí. Ostavíme a necháme trochu vychladnout.
  • Přidáme smetanu i žloutky a mícháme po dobu 5 minut. Poté ještě přidáme citronovou kůru a špetku soli, přilijeme kvásek, zamícháme a přilijeme do vlažného mléka. Důkladně promícháme, aby se vše spojilo.
  • Přisypeme mouku a vařečkou zamícháme. Přeneseme na pracovní plochu a hněteme tak dlouho, až se vytvoří měkké, hladké a pěkně vláčné těsto, které se nebude lepit na ruce.
  • Hotové těsto dáme do mísy, kterou vysypeme moukou a zakryjeme utěrkou. Necháme kynout na teplém místě asi 1 a 1/2 hodiny. Po uplynutí této doby prohněteme a necháme dalších 20 minut kynout.
  • Vykynuté těsto vyklopíme na plochu, rozdělíme na stejně velké kousky, vyválíme na tenké proužky a vytvarujeme jako provaz, do písmenka S nebo jako spirálu.
  • Naskládáme na plech vymazaný máslem a necháme mezi nimi dostatečné rozestupy. Zakryjeme utěrkou a necháme ještě 30 minut odpočívat.
  • Pak zahřejeme troubu na 200 stupňů a jidáše potřeme teplým rozpuštěným máslem. Vložíme do trouby a pečeme cca 15 minut dozlatova. Hlavně nesmíme prvních 10 minut otvírat dvířka trouby ani s nimi bouchat.
  • Citronovou šťávu smícháme se lžící medu, aby byla směs hezky tekutá a potřeme s ní ještě horké buchty.
Jidášovy velikonoční buchty.
Zdroj: http://www.recipestudio.com/

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.