Chuť slaného karamelu v kombinaci s italskou panna cotta tvoří neodolatelnou kombinaci. Vyzkoušením tohoto receptu jistě nikoho neurazíte, ba naopak!
Ingredience
- 2 plátky želatiny
- 300ml smetany ke šlehání
- 100ml mléka
- 100g cukru
- 1 lžička vanilkové esence nebo 1 ks vanilkového lusku
- Špetka mořské soli
- 1/4 šálku cukru
- 1/2 šálku ořechů (vlašské, mandle, kešu)
Postup
- Plátky želatiny namočte ve studené vodě asi na 10 minut.
- V kastrůlku smíchejte smetanu, mléko, vanilkovou esenci či vnitřek lusku a přiveďte těsně pod bod varu.
- Na pánvi připravte cukr s polévkovou lžicí vody a nechte rozpustit dokud směs nechytne jantarovou barvu.
- Směs na pánvi nemíchejte, pokud se utvoří hrudky, pouze otáčivým pohybem pánev promíchejte.
- Opatrně přidejte smetanovou směs ke směsi karamelové a za stálého míchaní směs vařte, než se vše spojí.
- Pokud karamel ztuhne, míchejte a opět se roztaví.
- Přidejte okapané želatinové plátky, mořskou sůl a dobře promíchejte.
- Rovnoměrně rozdělte do kelímků či skleniček a dejte chladit do ledničky ideálně přes noc.
- Karamelové pralinky připravíte tak, že ve lžíci vody na pánvi rozpustíte cukr, přidáte nasekané ořechy.
- Vařte dokud se ořechy rovnoměrně neobalí karamelem.
- Ořechovou směs dáte na alobal a necháte vychladnout.
- Po vychladnutí rozdrtíte válečkem.
- Ztuhlou panna cottu posypte karamelovými ořechy a můžete podávat.