Tahle banánová buchta není nijak složitá na přípravu a výsledek chutná skvěle. Například pro posezení s přáteli je ideální.
Ingredience:
- 140 g změklého másla
- 140 g cukru krupice
- 2 velká vejce
- 140 g polohrubé mouky
- 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
- 2 zralé banány
- 50 g cukru moučka
- 2 – 3 lžičky vody
Postup:
- Troubu si předehřejeme na 180 stupňů a pečící formu vyložíme pečícím papírem (ideálně dortovou).
- Do mísy dáme změkčené máslo, smetanu, krupicový cukr a šleháme, dokud není směs načechraná a lehoučká.
- Postupně přidáme vejce a 140 g mouky. Šleháme asi 30 sekund.
- Poté přisypeme zbytek mouky, kypřící prášek do pečiva a přihodíme rozmačkané banány.
- Důkladně zamícháme a přendáme do připravené pečící formy.
- Vložíme do předehřáté trouby a pečeme zhruba 45 – 50 minut, přičemž v polovině pečení pro jistotu zkontrolujeme, jestli už není buchta pečená, protože délka pečení se může lišit podle typu použité formy.
- Vyjmeme z trouby a necháme 10 minut odpočinout. Potom vyklopíme z formy a dáme vychladnout na kuchyňskou mřížku.
- Nakonec si ještě připravíme polevu smícháním moučkového cukru a vody. Poleva by měla být řídká, ale neroztékat se.
- Polevu rozetřeme na vychladlý dort a ozdobíme sušenými banánovými chipsy nebo plátky čerstvého banánu.
Tip: Vynikající je také čokoládová poleva a posyp z nasekaných mandlí či čokoládových hoblinek. Dají se použít třeba recepty na čokoládové polevy na cukroví.
Tip: K této buchtě se perfektně hodí čokoládová či citrónová poleva a jako nápoj luxusní domácí kakao.