Skořice krásně provoní vaší kuchyni i odpoledne a zaručeně zlepší náladu. Nejlépe chutná s kávou a v klidně společnosti. Vyzkoušejte toto sladké pečivo a jeho chutě!
Ingredience
- 480 ml plnotučného mléka, teplé
- 100 g cukru
- 30 g másla, rozpuštěného
- 2 a 1/4 lžičky aktivního suchého droždí
- 625 g hladké mouky, oddělený
- 1 čajová lžička prášku do pečiva
- 2 čajové lžičky soli
- 165 g hnědého cukru
- 180 g másla, změkčeného
- 2 lžíce mleté skořice
Postup
- Ve velké misce smíchejte teplé mléko, cukr, rozpuštěné máslo a promíchejte.
- Na mléčnou směs rovnoměrně nasypte droždí, promíchejte a nechte asi 10 minut sedět na teplém místě, dokud nezačne droždí pracovat.
- Do velké mísy dejte 500 g mouky, přidejte směs s droždím a vařečkou promíchejte, dokud se všechny ingredience nespojí.
- Mísu následně přikryjte kuchyňskou utěrkou nebo igelitovou fólií a nechte alespoň 1 hodinu kynout na teplém místě, dokud se těsto nezdvojnásobí.
- Připravte si pekáče a ty vymažte máslem. Odložte je stranou.
- Na náplň si v menší misce smíchejte hnědý cukr, s máslem a skořicí. Směs dobře promíchejte a poté odložte stranou.
- Do vykynutého těsta přidejte zbývající mouku, prášek do pečiva, sůl a vše dobře promíchejte.
- Těsto vyklopte na pracovní desku, dle potřeby si nechte poblíž trochu mouky.
- Hnětejte těsto po dobu nejméně 10 minut a podle potřeby přidávejte mouku, jen dokud se těsto nelepí ani na vaše ruce.
- Poté těsto vyválejte do obdélníku o tloušťce asi 1 cm.
- Na těsto rovnoměrně za pomoci špachtle rozprostřete skořicovou směs.
- Poté těsto opatrně srolujte a nakrájejte na špalíčky silné asi 6 cm. Ty pak vyskládejte do vymazaných pekáčků.
- Pekáčky s nepečenými skořicovými šneky opět zakryjte utěrkou a nechte odpočívat dalších 35 až 45 minut.
- Předehřejte si troubu na 180°C.
- Po uplynutí druhého kola na kynutí sejměte z pekáčků utěrky, šneky pomažte rozpuštěným máslem a dejte péct do trouby po dobu 25 až 30 minut, dokud nejsou zlatohnědé.
- Poté je vyjměte z trouby a nechte vychladnout.
Pampelišky má každý rád. A co teprve pampeliškový sirup nebo čaj? Mrkněte na prozářené pampeliškové recepty!