Máte rádi kynuté koláče a buchty ve slané podobě? Pak rozhodně ochutnejte tuto slanou kynutou ořechovou bábovku. Překvapí lahodnou chutí a jemností.
Ingredience:
- 375 g polohrubé mouky
- 80 g másla
- 1 sáček sušeného droždí
- 200 ml mléka
- 1 vejce
- 2 lžičky soli
- 100 g vlašských ořechů
- 150 g nakrájené uzené škvařené slaniny
Postup:
- Mléko zahřejeme a v polovině rozpustíme instantní droždí.
- Do mísy nasypeme mouku, utvoříme v ní důlek a rozbijeme do něj vejce.
- Osolíme a promícháme spolu s polovinou ohřátého mléka bez droždí.
- Těsto je potřeba hníst minimálně 15 minut.
- Přidáme změklé máslo a kvásek.
- Důkladně zpracováváme tak dlouho, až se těsto přestane lepit na ruce.
- Hotové těsto zakryjeme a odložíme na teplé místo, aby mohlo kynout.
- V horké pánvi smícháme kousky slaniny s ořechy, necháme opéct a přidáme do těsta.
- Bábovkovou formu vymažeme a nalijeme do ní těsto.
- Necháme znovu kynout, aby těsto dosáhlo okrajů formy.
- Vložíme do trouby, kterou jsme si předtím předehřáli na 200°C.
- Pečeme zhruba 50 minut, případně o něco déle, když bude ještě těsto nedopečené ve střední části.