Čerstvé domácí pečivo plněné šunkou a sýrem je absolutní lahůdkou každý den v týdnu. Zvláště o víkendu, kdy můžete být konečně líní a toto je skvělý a jednoduchý recept, který je pro takové dny ideální.
Co budeme potřebovat
Na rohlíčky
- 320 ml teplého mléka
- vejce
- 2 lžičky sušeného droždí
- lžíce cukru
- lžíce soli
- 60 g másla (rozpuštěného)
- 500 g hladké mouky
- 125 g polohrubé mouky (na hnětení)
Na náplň
- 230 g plátků šunky (nebo jiné uzeniny)
- 230 g sýru (plátky)
Na potření
- vejce
- 2 lžíce vody
- 2 lžíce černých nebo bílých sezamových semínek
Postup
- V míse si smícháme teplé mléko, droždí, cukr, máslo a vejce.
- Promícháme a necháme 3 minuty zpěnit.
- Ve velké míse si smícháme mouky a sůl.
- Přidáme kvasnicovou směs a dobře promícháme.
- Ze směsi hněteme těsto.
- Když je těsto měkké, lesklé, ale stále lehce lepivé vytvarujeme ho do koule.
- Těsto dáme do olejem vymazané mísy.
- Povrch těsta potřeme olejem, abychom se zabránili vysychání.
- Zakryjeme ho čistou kuchyňskou utěrkou a necháme ho na teplém místě 60 až 90 minut kynout, dokud nezdvojnásobí objem.
- Když těsto vykyne, přendáme ho na pomoučenou pracovní plochu a rozdělíme ho na 4 menší kusy.
- Těsto vyválíme do tvaru obdélníku a ten pak rozřežeme na několik menších čtverců.
- Na každá z nich rozložíme plátek šunky a sýra a těsto od jednoho kraje srolujeme.
- Plněné rohlíčky naskládáme na pečícím papírem vyložený plech a zakryjeme je čistou utěrkou a necháme je 30 až 45 minut kynout.
- Troubu si předehřejeme na 180 stupňů.
- Rohlíčky potřeme rozšlehaným vejcem s vodou a posypeme sezamovými semínky.
- Plněné rohlíčky pečeme 25 až 30 minut, dokud nezískají pěkně zlatohnědou barvu.
- Vyndáme je z trouby a necháme 5 minut vychladnout na mřížce.
Podobně snadné a rychlé recepty jako jsou tyto na plněné rohlíčky je tento výběr těch nejlepších šneků z listového těsta, a to na slané ale i sladké varianty. Stačí se jen vybrat!