Toto pistáciové cukroví je dokonale měkké, extra chutné, jemně medové a tak akorát sladké. Uvidíte, že si je zamilujete a nebudete se jich moci nabažit.
Ingredience:
- 1 hrnek másla
- 1/2 hrnku hnědého cukru
- 1/4 hrnku krupicového cukru
- 1/2 hrnku medu
- 1 vejce
- 1 polévková lžíce vanilkového extraktu
- 1 lžička hrubé mořské soli
- 2 1/2 hrnku hladké mouky
- 1 lžička jedlé sody
- 1 hrnek nasekaných pistácií
- 1 hrnek bílých čokoládových lupínků
- Hrubá mořská sůl na ozdobu
Postup:
- Připravíme si středně velký hrnec, rozpustíme v něm máslo a přivedeme k varu.
- Jakmile se máslo vaří a začíná cca během 5 minut hnědnout, promícháme ho a počkáme, až změní svou barvu na tmavě jantarovou.
- Poté odstraníme máslo z plotny a necháme ho 20 až 30 minut vychladnout.
- Předehřejeme si troubu na 180 stupňů a plech vyložíme papírem na pečení.
- Když máslo vychladne, přendáme jej do nádoby kuchyňského robota, přisypeme k němu hnědý i krupicový cukr a mícháme na střední rychlost po dobu 1 minuty.
- Přidáme med, vejce, vanilkový extrakt, mořskou sůl a jedlou sodu. Necháme míchat další minutu, aby se vše promíchalo.
- Snížíme rychlost a přisypeme mouku. Zamícháme a přihodíme pistácie i bílé čokoládové lupínky. Naposledy důkladně promísíme.
- Pomocí lžíce tvoříme kopečky na plech zhruba 3 cm od sebe. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme cca 8 minut, dokud nejsou okraje zlatavé.
- Hotové vyndáme z trouby a odložíme asi na 5 minut. Teprve potom je přendáme na kuchyňskou mřížku, kde je necháme vychladnout.
- Kdo chce, může ještě před servírováním posypat hrubou mořskou solí, ale není to nutnost.
Tip: Pokud chcete toto pistáciové cukroví trochu zpestřit, polijte ho čokoládovou polevou a posypte mořskou solí. Je to rovněž vynikající, i když skvěle chutná i jen tak obyčejně.