Plátky prorostlé slaniny obalené kolem směsí mletého vepřového masa, masa z klobás, sušených fíků a čerstvého tymiánu sice nejsou dvakrát nejzdravější, ale o to lépe tento pokrm chutná. Vyzkoušejte a uvidíte!
Co budete potřebovat
- 1 lžíce řepkového oleje
- ½ cibule, nakrájená nadrobno
- 70 g strouhanky
- 350g masa z klobás (jednoduše vezměte klobásu a odstraňte ji ze střívka)
- 250 g mletého vepřového masa
- 2 stroužky česneku, rozdrcené
- 7 sušených fíků nakrájených na 1 cm kostky
- 3 lžíce čerstvého tymiánu, plus extra na ozdobu
- 1 středně velké vejce, lehce rozšlehané
- 200 g slaniny
Postup
- Předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia.
- Na pánvi rozehřejte olej a zpěňte na něm cibuli, poté dejte stranou.
- Smíchejte všechny ingredience kromě slaniny a přidejte vychladlou cibuli.
- Zformujte do velké koule.
- Vymažte alobal o rozměrech 30 x 40 cm.
- Vyrovnejte na něj napříč plátky slaniny tak, aby se překrývaly a podélně je protáhněte.
- Ponechte 5 cm alobalu volných z každé strany.
- Nádivku vytvarujte do špalku a položte na plátky slaniny.
- Slaninu pomocí alobalu pevně zabalte kolem špalku.
- Zatočte oba konce alobalu, abyste vytvořili tvar bonbonu a položte balíček sšvem dolů na plech na pečení.
- Pečte 45 minut, poté sejměte z alobalu, mírně otočte a pečte dalších 15 minut, aby byla slanina křupavá.
- Nechte 15 minut odpočívat a ozdobte extra tymiánem.
Možná se vám budou hodit i naše recenze vestavných trub, ve kterých vám poradíme, jak si vybrat tu nejlepší!