Tento recept je ideálním způsobem, jak využít zbytky kořenové zeleniny, které se vám nashromáždily v ledničce.
Ingredience
- 600 g máslové dýně
- 300 g batátů
- 250 g bílých fazolí v konzervě
- 2 mrkve
- 2 červené řepy
- 1 petržel
- 1 tuřín
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 250 ml rostlinného mléka, například ovesného
- 40 g lahůdkového droždí
- 1 PL dijonské hořčice
- 1 PL olivového oleje
Na drobenku
- 200 g slunečnicových semínek
- 2 PL lahůdkového droždí
- 2 PL olivového oleje
- 1/2 čajové lžičky černého pepře
- 1/2 čajové lžičky soli
Postup
- Předehřejte si troubu na 180 °C.
- Máslovou dýni vložte na plech a pečte přibližně 45 minut doměkka.
- Mezitím si připravte zbytek zeleniny.
- Zeleninu nakrájejte na kostičky, stroužky česneku prolisujte.
- V hrnci na mírném ohni rozehřejte lžíci olivového oleje.
- Přidejte cibuli, česnek, batáty a kořenovou zeleninu.
- Přikryjte pokličkou a vařte 5 minut, přičemž zeleninu pravidelně míchejte.
- Vařte, dokud zelenina zcela nezměkne.
- Slunečnicová semínka opečte na suché pánvi na mírném ohni.
- Vyjměte je z pánve a vložte do mixéru spolu s droždím, olivovým olejem, solí a pepřem.
- Rozmixujte.
- Upečenou dýni vyjměte z trouby a nechte vychladnout.
- Následně vydlabejte semínka a dužinu vložte do mixéru společně s fazolemi, droždím, dijonskou hořčicí a rostlinným mlékem.
- Mixujte, dokud nezískáte hladkou omáčku.
- Omáčku smíchejte se zeleninou a vložte ji do zapékací misky.
- Navrch dejte drobenku ze slunečnicových semínek.
- Pečte v troubě dalších 10 minut.
