Nemysleli jste si, že zvládnete recept na suflé? Vyzkoušejte tento jednoduchý recept na jeho slanou verzi, který je popisován krok za krokem, a vychutnejte si ho v celé své kráse.
Co budeme potřebovat
- 50 g másla (plus navíc na vymazání)
- 25 g strouhanky
- 50 g hladké mouky
- Lžička hořčice
- 300 ml mléka
- 4 bílky
- 4 žloutky
- 100 g strouhaného extra silného čedaru (dobře se hodí i niva, kozí sýr a uzené sýry)
Postup
- Troubu zahřejeme na 200 stupňů a na prostřední příčku položíme plech na pečení
- Misky na suflé bohatě vymažeme máslem, a poté přisypeme strouhanku a miskami otáčíme, aby bylo máslo rovnoměrně obalené strouhankou
- Přebytečnou strouhanku vyklopíme a dáme jí pryč
- Na přípravu husté bílé omáčky si na pánvi rozpustíme na střední teplotu máslo
- Poté vmícháme mouku a hořčici
- Za stálého míchání vaříme asi 1 minutu
- Hrnec sundáme z plotny a postupně vmícháme mléko
- Před přidáním další porce mléka ho důkladně promícháme
- Vrátíme ho zpět na plotnu a neustále ho asi 10 minut mícháme, dokud nezhoustne
- Přelijeme jí do misky a necháme zcela vychladnout
- Vejce rozklepneme a oddělíme bílky od žloutků
- Bílky dáme do čisté mísy a žloutky vmícháme do těsta
- Do těsta vmícháme i čedar a dobře okořeníme
- Čistým šlehačem ušleháme bílky, dokud se nevytvoří tuhé sněhové špičky
- Poté za pomocí lžíce, bílky vmícháme do sýrového těsta
- Lžící nalijeme těsto směs do misek
- Misky položíme na plech a pečeme 25–30 minut, dokud není vršek těsta zlatavý, nakynutý a mírně se hýbe
- Ihned podáváme