Dorty naslano, mají své osobité kouzlo. Když jsou navíc připravovány z oblíbených ingrediencí, chutnají dvojnásob. Ostatně toustový chléb je vždy zárukou pro vynikající pokrm. Skvělé jsou třeba zapečené tousty.
Ingredience:
- 2 balení toustového chleba (může být světlý i tmavý, záleží, co máme raději)
- 700 g smetanového sýra
- 800 ml zakysané smetany (nejlépe 20 %)
- 100 g majonézy
- 4 vejce natvrdo
- 300 g nastrouhané vepřové šunky
- 8 nakládaných/sterilovaných okurek
- 150 – 200 g strouhaného sýra (např. gouda)
- 1 červená paprika
- 1 balení oliv
- salát na ozdobu (ledový, LolloBiondo atd.)
Postup:
- Dohromady budeme potřebovat 32 plátků chleba, které si rozdělíme do 4 vrstev, 3 řad a 8 kusů pro každou vrstvu.
- Na prkénko jako základ rozložíme 4 x 2 plátky chleba.
- V místě smícháme smetanový sýr, majonézu a zakysanou smetanu.
- Potřeme první vrstvu na chleby, ale tak aby byla celá plocha pokrytá směsí, ale ne moc vysoká vrstva.
- Nastrouháme vařená vejce a pokryjeme jimi vrstvu smetany a sýra.
- Jeden po druhém namažeme dalších 8 plátků směsí a namazanou stranou položíme na vrstvu vajec.
- Vždy musíme pokládat těsně vedle sebe, aby se neutvořila žádná mezera.
- Jakmile dolepíme poslední chléb, namažeme opět celou plochu sýrovou směskou.
- Na tuto vrstvu si nastrouháme nakládané okurky a rozprostřeme po celé ploše.
- Stejně jako předtím potřeme jeden chléb po druhém a tou stranou poté položíme na okurky.
- Znovu všechny chleby natřeme a pokryjeme nastrouhanou šunkou a pokrájenými olivami.
- Opět opakujeme stejný postup s přiklopením namazaných chlebů na šunkovou vrstvu.
- Zbývající sýrovou směsí potřeme poslední vrstvu a také jednotlivé strany dortu.
- Povrch posypeme nastrouhaným sýrem.
- Takto připravený dort uložíme do chladničky a necháme do druhého dne vychladit a uležet.
- Před servírováním je potřeba ještě udělat poslední úpravy a dozdobit.
- Po stranách naaranžujeme salát a na povrch očištěnou a nakrájenou červenou papriku.
- Dort je velký, takže se hodí pro větší počet strávníků.