Slaný koláč Lorraine

Slaný koláč Lorraine
Příprava: 15 minut Vaření: 40 minut Počet porcí: 12

Tradiční quiche připravovaný ze smetany a šunky vás a vaše okolí jistě okouzlí svou dokonalou chutí.

Ingredience na těsto

  • 180g hladké mouky
  • 1/2 ČL soli
  • 125g másla
  • 1 velké vejce

Ingredience na náplň

  • 200g jakékoliv šunky nebo slaniny
  • 50g sýru gouda nebo ementálu
  • 400ml smetany
  • 3ks vajec
  • špetka mletého muškátového oříšku
  • sůl
  • pepř

Postup

  • V míse smíchejte mouku spolu se špetkou soli, vmasírujte máslo, dokud nezískáte jemnou strukturu jako u strouhanky.
  • Přidejte vejce, aby se ingredience spojily a vytvořily pevné těsto, poté nechte 30 minut v chladničce.
  • Těstem vyložte formu o průměru 27 cm, popíchněte vidličkou a předpečte těsto koláče při 180°C po dobu 10-15 minut.
  • Na pánvi osmahněte šunku nebo slaninu, odlejte veškerou tekutinu, která vytéká, a poté pokračujte ve smažení (4min).
  • Na dno koláčové krusty rozprostřete osmaženou uzeninu.
  • V míse rozšlehejte smetanu se třemi vejci a přidejte špetku mletého muškátového oříšku, soli a pepře. 
  • Nalijte smetanovou náplň do koláčové krusty, nahoře posypte sýrem a dejte péct.
  • Pečte při 190°C asi 25 minut nebo dozlatova.
  • Nakonec nechte quiche odpočinout po dobu 4-5 minut, poté vyjměte z formy a podávejte.
Šunkový koláč lorraine
Zdroj: nathashaskitchen.com
Monika Blažková

Autor článku
Monika Blažková

Vaření je můj relax. Už od malička mě učila moje mamka ty nejlepší dobroty. Mimo jiné se ve volném čase věnuji pečení pro mé blízké a nyní ráda předám nějakou tu inspiraci i vám. :)

Líbil se vám tento recept? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.