Slaný koláč

Slaný koláč
Příprava: 30 minut Vaření: 75 minut Počet porcí: 10

Upečte si místo sladkého tento výborný slaný koláč, který v italských domácnostech o velikonočních svátcích nesmí chybět. Je opravdu lehký. A vychutnáte si ho i kdykoliv jindy během roku.

Ingredience na těsto

  • 3 a 1/2 hrnku hladké mouky
  • 2 lžíce cukru
  • 1 a 1/2 lžičky soli
  • 1 a 1/2 hrnku másla, nakrájeného na kousky

Ingredience na náplň

  • 300 g mangoldu bez stonků
  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 2 středně velké cibule, najemno nasekané
  • 10 velkých vajec
  • 1 hrnek ricotty
  • 100 g parmezánu, nastrouhaného nahrubo
  • 1 velký stroužek česneku
  • 2 lžičky jemně nastrouhané citronové kůry
  • 1/4 lžičky čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
  • 2 lžičky soli
  • 1 a 1/2 lžičky černého pepře
  • 2 lžičky cukru

Postup

  • Smíchejte mouku, cukr a sůl. Přidejte máslo a zpracovávejte těsto tak dlouho, dokud se nezpracuje i samotné máslo.
  • Přidejte 1/2 hrnku studené vody a mixujte.
  • Těsto si dejte na pracovní desku a hněťte ho tak, aby se dokonale spojilo. Rozdělte ho na polovinu.
  • Jednu polovinu položte na potravinovou fólii.
  • Těsto rozválejte na plát tlustý 20 milimetrů, a potom ho zabalte.
  • To samé udělejte i s druhou polovinou těsta.
  • Oba pláty dejte do lednice na alespoň 2 hodiny.
  • Nyní se pusťte do nádivky.
  • Do velkého hrnce dejte vodu a přiveďte ji k varu. Přidejte do ní mangold a vařte tuto zeleninu tak dlouho, dokud nebude světle zelená. Jestliže neseženete mangold, můžete použít špenát. I koláč se špenátem je totiž výtečný.
  • Mangold povařte zhruba 2 minuty, a potom ho pomocí kleští namočte do studené vody, abyste zastavili vaření. Zeleninu nechejte vychladnout, a poté ji jemně nasekejte.
  • Ve velkém hrnci si rozpalte olej. Osmahněte cibulku a smíchejte ji s mangoldem.
  • Ve velké misce rozšlehejte 4 vejce. Přidejte k nim ricottu, parmezán a mangold. Všechno promíchejte. Přidejte česnek, citronovou kůru, muškátový oříšek, 2 lžičky soli a pepř.
  • Vytáhněte těsto z lednice, nechejte ho zhruba 5 minut v pokojové teplotě. Jeden plát ještě rozválejte tak, abyste ho mohli dát do formy na koláč a aby ještě těsto trochu přesahovalo přes okraje. Těsto zatlačte do stran a dna formy.
  • Rozšlehejte si jedno vejce, a tím hrany těsta potřete.
  • Poté na koláč rovnoměrně naneste nádivku.
  • Vezměte druhý plát těsta, dejte ho přes nádivku, a potom zatočte okraje.
  • Potřete italský koláč shora vajíčkem, posypte ho cukrem, zabalte ho do potravinové fólie a dejte ho na 10 minut do mrazničky.
  • Předehřejte si mezitím troubu na 180 °C. Vyjměte koláč z mrazničky, oddělejte z něj potravinovou fólii, a pak ho pečte zhruba 65 až 75 minut. Než ho budete podávat, nechejte ho vychladnout. 
Pravý italský koláč se slanou náplní k Velikonocům.
Zdroj: bonappetit.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.