Brokolice je výborná zelenina nejen do polévek či zapečených brambor a salátů. Je z ní také výborný a zdravý koláč. Vyzkoušejte a dejte nám vědět, jak chutnal.
Ingredience na těsto
- 250 g hladké mouky
- 125 g másla
- 1 vejce
- 25 ml vody
- sůl
Ingredience na náplň
- 250 ml smetany (33%)
- 125 ml mléka
- 3–4 vejce
- sůl
- pepř
- 1ks brokolice (růžičky)
- případně sýr na posypání
Postup
- Z mouky, másla, vejce, vody a špetky soli si připravíme hladké těsto, které necháme 2 hodiny odležet v chladu.
- Poté těsto vyválíme a vložíme do formy.
- Dno propícháme vidličkou, přikryjeme alobalem a nasypeme na ně suché fazole či jinou luštěninu (na zátěž).
- Pečeme cca 10–15 minut v troubě vyhřáté na 180°C.
- Korpus necháme vychladnout a můžeme plnit.
- Růžičky brokolice nakrájíme na menší kousky a krátce povaříme v osolené vodě.
- Necháme okapat.
- Navršíme na předpečené těsto a zalijeme zálivkou ze smetany, mléka a vajec, kterou jsme jen zlehka osolili a dochutili pepřem.
- Před zapékáním můžeme koláč ještě posypat strouhaným sýrem typu gruyer, čedar či camembert.
- Pečeme dalších cca 25 minut.
Nenašli jste svého favorita? Zkuste nahlédnout na našich dalších 6 receptů na slaný koláč quiche.