Tento koláč je skvělým vegetariánským pokrmem. Sladkost medu zde dobře funguje s hořkostí čekanky. Navíc je hotový za pouhou hodinu a je nízkokalorický.
Ingredience
- olivový olej
- 6 hlav čekanky, podélně rozpůlených
- 2 lžičky moučkového cukru
- kůra a šťáva z ½ citronu
- 320 g listového těsta
- 200 g gorgonzoly
- 3 lžíce medu
- lístky tymiánu z několika větviček
- zelený salát k podávání
Postup
- Troubu zahřejte na 200 ° C.
- Na pánvi zahřejte 1 polévkovou lžíci oleje a poloviny čekanky osmahněte z každé strany dozlatova.
- Musíte odstranit co nejvíce vlhkosti, takže je vařte, dokud nevyteče tekutina.
- Posypte cukrem, pokapejte citronovou šťávou a vařte, dokud se veškerá tekutina z pánve neodpaří.
- Rozbalte listové těsto a kolem okraje lehce naznačte ½cm okraj.
- Pomocí lžičky nandejte na těsto sýr, nezasahujte přes naznačené okraje.
- Nechte si asi ¼ sýru na později.
- Na sýr nandejte čekanku a doplňte zbývajícím sýrem.
- Pečte 20 minut, dokud koláč nebude hotový a krásně zlatavý.
- Mezitím jemně zahřejte med s tymiánem a citronovou kůrou, dokud se nerozteče.
- Naneste na koláč a podávejte se zeleným salátem.
Pokud preferujete slané před sladkým, nezapomeňte se podívat na naše recepty na slaný koláč plněný sýrem 6x jinak!