Slaný koláč se špenátem

Slaný koláč se špenátem

Špenát je výborný k přípravě mnoha slaných jídel a “zákusků”, nemyslíme tím jen špenát s bramborovým knedlíkem a uzeným masem. Koláč se špenátem můžete použít jako hlavní jídlo, ale výborně se hodí i na svačinu.

Budete potřebovat:

Na těsto:

  • formu na pečení v rozměrech okolo 36 x 13 centimetrů
  • 125 gramů studeného másla
  • 225 gramů celozrnné špaldové mouky
  • 3 vaječné žloutky
  • 1 až 2 lžíce vody
  • tymián
  • sůl
  • máslo na vymazání pečící formy

Na náplň:

  • 300 ml 30% smetany
  • 80 gramů čerstvého špenátu
  • 100 gramů strouhaného parmezánu
  • 2 vejce
  • tymián
  • pepř
  • sůl

Postup přípravy:

  • Z proseté mouky, másla, soli, žloutků, tymiánu a vody si v míse vypracujte hladké těsto.
  • Připravené těsto obalte fólií a dejte asi na 40 minut do lednice.
  • Těsto vyndané z lednice vyválejte na tloušťku asi 5 milimetrů a vložte do formy na pečení vymazané máslem.
  • Přebytečné okraje těsta odřízněte.
  • Těsto jemně propíchejte vidličkou, překryjte pečícím papírem a dejte na něj zátěž (vhodné jsou fazole či hrách). Těsto se během pečení nebude zvedat.
  • V troubě předehřáté na 180 °C pečte asi 10 minut.
  • Poté odstraňte zátěž a pečící papír a na těsto vložte špenát.
  • Koláč zalijte směsí vajec, smetany, strouhaného parmezánu a tymiánu. Dochuťte solí dle potřeby.
  • Poté vložte zpět do trouby a pečte dalších 30 minut.
pečený koláč se špenátovou náplní a pokladeným špenátem
Zdroj foto: taste.com.au

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.