Pokud vás sladké recepty neoslovily, nebo potřebujete nasbírat ještě trochu odvahy k jejich vyzkoušení. Tak jsme si pro všechny případy připravili i recept, který je možná schůdnější verzí tohoto dortu, a to jeho slaná varianta.
Co budeme potřebovat
Na těsto
- 250 g hladké mouky
- 150 g másla (studeného nakrájeného na plátky)
- ½ lžičky soli
- 3 polévkové lžíce studené vody
Na náplň
- 600 g mraženého špenátu
- 2 pórky
- 1 svazek petrželky
- 1 lžíce oleje
- 2 stroužky česneku (prolisovaný)
- 4 vejce
- 125 ml mléka
- 125 ml smetany
- 150 g strouhaného sýra
- sůl
- pepř
Postup
- Troubu předehřejeme na 220 stupňů.
- Mražený špenát si rozmrazíme.
- Studené a nakrájené máslo uhněteme s moukou, solí a vodou.
- Musí nám vzniknout hladké těsto.
- Mísu s těstem zabalíme do potravinářské folie a dáme odpočinout do lednice.
- Mezitím si omyjeme pórek a petržel.
- Pórek nakrájíme na kolečka a petrželku si nadrobno nasekáme.
- Na pánvi si rozehřejeme olej a poté přidáme pórek.
- Pórek na pánvi restujeme, pak přidáme česnek a necháme ho rozvonět.
- Přidáme do pánve špenát a začneme vše smažit, dokud se tekutina ze špenátu neodpaří.
- Pánev sundáme ze sporáku a zamícháme petržel.
- Odpočinuté těsto vyndáme z lednice a vyválíme ho na velikost větší než je forma, do které ho budeme posléze dávat.
- Dno formy vyložíme pečícím papírem a strany vymažeme máslem.
- Formu přitlačíme na těsto a to nám ukáže jakou velikost z těsta vyříznout.
- Těsto vložíme do formy a ze zbylého těsta vypracujeme nudli, kterou vyložíme strany formy.
- Ty se snažíme co nejvýše zakrýt.
- Vidličkou do těsta několikrát píchneme.
- Ve velké míse si smícháme vejce s mlékem a smetanou.
- Osolíme, opepříme a promícháme, aby se pepř se solí rozpustily.
- Přidáme sýr (trochu si necháme na posypání).
- Přidáme pórkovou směs a dobře promícháme, vše se musí vzájemně spojit.
- Směs vlijeme do formy na těsto a posypeme zbylým sýrem.
- Pečeme asi 30 minut.
- Náplň by měla být tuhá, poté je možné dort vyndat z trouby.
- Necháme vychladnout a servírujeme.