Vláčná, delikátní, dokonale sladká a rychle připravená. Přesně taková je tato bábovka z hrnku se šlehačkou. Vychutnejte si tenhle nadýchaný moučník a potěšte i své blízké. Uvidíte, že vám nezůstane jediný kousek.
Ingredience:
- 3 hrnky polohrubé mouky
- 1,5 hrnku změklého neslaného másla
- 3 hrnky cukru moučka
- 6 středně velkých vajec
- 1 hrnek smetany ke šlehání
- 2 lžičky vanilkového extraktu
Postup:
- Předehřejeme si troubu na 170°C.
- Do mísy prosejeme mouku a zatím odložíme stranou.
- V jiné misce našleháme máslo s cukrem.
- Po jednom přidáme vejce a každé vždy ihned vmícháme do směsi.
- Důležité je, aby byla všechna vejce důkladně zašlehána, jinak nebude bábovka dostatečně nadýchaná.
- Přilijeme vanilkovou esenci a po lžících mouku.
- Mícháme, aby byla směs hladká.
- Nakonec přidáme smetanu ke šlehání a pečlivě promísíme, až vznikne zcela hladké těsto bez žmolků.
- Bábovkovou formu vymažeme máslem, vysypeme moukou a vlijeme do ní hotové těsto.
- Dáme do trouby a pečeme 1 hodinu 30 minut, záleží na typu trouby.
- Dobré je, když bábovku po hodině a čtvrt zkontrolujeme špejlí ve střední části, zda je propečená nebo ještě potřebuje čas.
- Vyjmeme z trouby a odstavíme na kuchyňskou linku, aby bábovka úplně vychladla.
- Jakmile je bábovka studená, můžeme ji vyklopit a pocukrovat.