Tento čokoládový dort se šlehačkou je perfektní způsob, jak oslavit jakoukoli událost. Lehký harlekýn dort je dokonalou kombinací nadýchaného korpusu a krémové šlehačky.
Na korpus
- 6 vajec
- 2 lžíce horké vody
- 6 lžic moučkového cukru
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 6 lžic polohrubé mouky
Na pařížskou šlehačku
- 350 ml vysokoprocentní smetany
- 40 g cukru
- 40 g kakaa
- 50 g kvalitní čokolády
Na bílou šlehačku
- 400 ml smetany ke šlehání
- 2 ztužovače do šlehačky
- Cukr krystal
Postup
- Den předem si připravíme pařížskou šlehačku
- Vysokoprocentní smetanu si svaříme s cukrem, kakaem a čokoládou
- Když se nám směs svaří, přelijeme jí do misky, překryjeme potravinářskou fólií a dáme do lednice
- Druhý den si předehřejeme troubu na 160 stupňů
- Dortovou formu si vyložíme pečícím papírem nebo si jí vymažeme máslem a vysypeme moukou
- Oddělíme si bílky od žloutků
- Žloutky si vyšleháme do nadýchané pěny společně s cukrem a teplou vodou
- Bílky si se špetkou soli vyšleháme do pevného sněhu
- Ke žloutkové směsi přidáme olej, kakao a vyšlehané bílky
- Nakonec přidáváme mouku a vše společně promícháme
- Těsto poté přelijeme do připravené dortové formy a vložíme do trouby
- Korpus pečeme přibližně 30 minut, ale průběžně ho kontrolujeme špejlí
- Poté korpus vyndáme z trouby a necháme ho chvíli ve formě chladnout
- Korpus vyndáme na mřížku a necháme ho zcela vystydnout
- Mezitím si doděláme a připravíme šlehačky
- Vychladnou pařížskou šlehačku, vyndáme z lednice a vyšleháme jí do nadýchaného krému
- To samé uděláme s klasickou smetanou na šlehání, do ní ale přidáme oba ztužovače
- Vychladlý korpus překrojíme na půl
- Spodní díl korpusu potřeme dostatečným množstvím pařížské šlehačky a přiklopíme ho druhou částí
- Pařížskou šlehačkou poté potřeme celý povrch dortu
- Vrchní část dortu ozdobíme připravenou bílou šlehačkou a můžeme podávat