Příprava: 40 minut
Vaření: 80 minut
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 120 minut
Obtížnost: 1 z 3
Počet porcí: 4
Ingredience
- 1 slepice
- 10 dkg slaniny
- 1 cibule
- kousek celeru
- citronová šťáva
- 1 lžička hladké mouky
- 5 celých pepřů
- 3 nová koření
- 3 jalovčinky
- 1 lžíce sádlo syrové sádla
- sůl.
Postup receptu
- Slepici očistíme, prošpikujeme částí slaniny a osolíme
- Zbytek slaniny nakrájíme na kostičky, rozškvaříme a osmahneme na ní nadrobno nakrájenou cibuli a na kostky nakrájený celer a přidáme koření
- Na základ vložíme celou slepici, zalijeme vodou, přiklopíme a dusíme při 200°C troubě doměkka za častého přelévání vypečenou šťávou a podlévání vodou nebo vývarem podle potřeby
- Slepici dopékáme odkrytou, aby se vytvořila kůrčička
- Měkkou slepici vyjmeme, dáme do tepla, šťávu vysmahneme na tuk, zaprášíme moukou, osmahneme, zalijeme vodou nebo vývarem, rozmícháme a povaříme
- Vložíme slepici rozsekanou na porce a prohřejeme
- Podáváme s knedlíkem a červeným zelím nebo s brambory a švestkovým kompotem