Velmi oblíbené a chutné jídlo našich blízkých sousedů v originále paprikás csirke, kterému jeho charakteristickou chuť dodává kromě koření i směs zeleniny.
Ingredience:
- 1 slepice, naporcovaná na menší části
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 rajčata
- 1 maďarská paprika
- 2 šálky kuřecího vývaru
- 1/4 šálku šlehačky
- 3/4 šálku zakysané smetany
- 3-4 PL sladké papriky
- 3 PL hladké mouky
- 2 PL sádla nebo másla
- sůl, pepř
Postup:
- V hrnci či hlubší pánvi zahřejte sádlo a slepici zlehka opečte ze všech stran.
- Následně maso vyjměte a do sádla vložte orestovat nadrobno nakrájenou cibuli.
- Poté přidejte prolisovaný česnek a nakrájená rajčata, restujte přibližně 2-3 minuty.
- Hrnec odstavte z ohně, vmíchejte sladkou papriku, sůl a pepř.
- Následně do hrnce přidejte zpět kousky slepice a přilijte kuřecí vývar.
- Přiveďte směs k varu, přiklopte pokličkou a na středním ohni vařte přibližně 40 minut.
- Když je slepičí maso měkké, vyjměte ho z hrnce opět ven.
- V mezidobě si připravte misku, ve které rozmíchejte zakysanou smetanu a šlehačku.
- Tuto směs přidejte do hrnce a za stálého míchání ji několik minut povařte.
- Když omáčka zhoustne, přidejte do hrnce zpět kousky slepice, omáčku případně dochuťte solí a pepřem.
Paprikáš se v Maďarsku podává především s nokedli, které připomínají německé spaetzle. Skvěle ale chutná i s jakýmikoli těstovinami či houskovým knedlíkem.