Cukroví, které svým tvarem připomíná známé „ořechy“. Vyzkoušejte i tuto variantu.
Ingredience:
- 2 šálky hladké mouky
- 3/4 hrnku cukru
- 1 šálek másla
- 1 žloutek
- 3 čajové lžičky prášku do pečiva
- 1 PL lžíce vanilkového extraktu
- marmeláda dle vlastního výběru
Postup:
- Máslo rozpusťte v malém hrnci na mírném ohni.
- Následně ho stáhněte z ohně a dejte ho vychladnout do samostatné misky. Pokud ho nenecháte vychladnout, při přidávání do těsta se vám uvaří žloutek a sušenky se nespojí.
- V samostatné míse prosejte mouku a prášek do pečiva.
- Do přepuštěného másla přidejte žloutek, cukr a vanilku a prošlehejte.
- Přidejte suché přísady do máslové a vaječné směsi a promíchejte, dokud se neudělá drobenka. Pokud je směs příliš mokrá, přidejte po lžících trochu mouky.
- Předehřejte si troubu na 160°C a plechy vyložte pečicím papírem.
- Pomocí polévkové lžíce nabírejte těsto, uhlaďte a poté vyklopte, podobně jako když nabíráte naběračkou rýži nebo zmrzlinu.
- Takto připravené lžičkové cukroví pokládejte na plech.
- Pečte 11-15 minut dozlatova. Doba pečení záleží na velikosti cukroví.
- Nechte vychladnout a poté k sobě dva kousky vždy slepte pomocí marmelády.
Nechcete o vánočních svátcích příliš přibrat na váze? Jedním z řešení může být naše cukroví bez cukru!