Vyzkoušejte tento recept na medové perníčky slepené povidly. Namísto povidel můžete použít jakýkoliv krém, marmeládu nebo třeba čokoládu.
Ingredience
- 120g másla
- 100g melasy
- 100g medu
- 75g třtinového cukru
- 2 žloutky
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 lžíce mléka
- 450g hladké mouky
- 1 lžička kypřicího prášku
- špetka soli
- 2 lžíce perníkového koření
- povidla či marmeláda
Postup
- Smíchejte všechny suché přísady (kromě cukru) a dejte stranou.
- Máslo, melasu, med a cukr zahřejte v hrnci na středním ohni. Jakmile je máslo rozpuštěné, vypněte oheň a nechte 10 minut odpočinout.
- Poté do směsi přidejte žloutky, vanilkový extrakt a mléko.
- Suché přísady smíchejte s máslovou směsí a důkladně smíchejte.
- Rukama vypracujte těsto a rozdělte na dvě části. Každou z nich zabalte do potravinářské fólie a dejte do ledničky alespoň na 2 hodiny, nejlépe přes noc.
- Předehřejte troubu na 180°C.
- Z těsta vyválejte tenký plát a pomocí vykrajovátek vykrájejte jakékoliv tvary. Avšak aby vám vyšel počet na slepování.
- Vykrájené tvary dejte na plech s pečícím papírem a pečte 8-10 minut.
- Hotové perníčky nechte vychladnout a poté slepujte přiměřenou vrstvou povidel či jinou libovolnou náplní.
I vegani mají právo na vánoční mlsání! Proto tu pro ně máme ty nejlepší recepty na veganské cukroví, které nerozeznáte od tradičního.