Slovenské pirohy s brynzou

Slovenské pirohy s brynzou

Slaný ovčí sýr je oblíbenou ingrediencí nejen na Slovensku. Má charakteristickou a zcela vynikající chuť, která dodá pokrmům tak trochu jiný šmrnc. Když se k tomu přidá také slanina, máte o lahodný pokrm postaráno.

Ingredience:

  • 2 hrnky pšeničné mouky + na podsypání
  • 1 vejce
  • asi 3/4 šálku vody
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžička soli
  • 500 g vařených brambor
  • 200 g ovčího sýra
  • 200 g uzené slaniny
  • 1 červená cibule
  • Sůl a pepř na dochucení
  • Přepuštěné máslo na smažení
  • Svazek pažitky

Postup:

Nádivka:

  • Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a dáme zpěnit do pánve na rozehřáté máslo.
  • Uvařené brambory prolisujeme lisem a dáme do mísy.
  • Slaninu nakrájíme na malé kostičky a orestujeme ji na pánvi.
  • Cibuli, slaninu, ovčí sýr a nasekanou pažitku dáme do mísy k prolisovaným bramborám, osolíme a opepříme.
  • Všechny suroviny důkladně promícháme, aby vznikla jednotvárná hmota a zatím odložíme stranou.

Těsto:

  • Mouku prosejeme na pracovní plochu, uděláme do něj důlek, přidáme máslo, sůl a vejce.
  • Postupně přiléváme teplou vodu, aby se ingredience spojily.
  • Těsto hněteme zhruba 10 minut, aby bylo měkké a elastické.
  • Přikryjeme čistou bavlněnou utěrkou a necháme cca 15 minut odležet.
  • Poté si těsto rozdělíme na dvě části, z každé vyválíme plát o tloušťce 2-3 mm.
  • Z takto připraveného těsta vykrojíme skleničkou nebo vykrajovátkem kolečka.
  • Na každý dáme lžíci nádivky. Poté strany opatrně prsty přimáčkneme a vytvoříme překlad jako spoj, aby se pirohy uzavřely.
  • Knedlíky vkládáme po částech do osolené vroucí vody a vaříme asi 3 minuty, až budou měkké.
  • Před podáváním opečeme knedlíky na troše rozpuštěného másla. Podáváme s nasekanou pažitkou.
Vynikající knedlíky s ovčím sýrem a slaninou.
Zdroj: https://www.zajadam.pl

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.