V čem se tyto papriky liší od těch českých?
Slovenské papriky se nepečou, ale dusí se v rajčatové omáčce, která zachovává jejich šťavnatost.
Ingredience
Papriky:
- 200 g rýže (1 šálek)
- 500 g mletého vepřového masa
- 1 malá cibule
- 1 čajová lžička soli
- ½ čajové lžičky mletého černého pepře
- 1 čajová lžička majoránky
- 1 vejce
- 8 podlouhlých paprik
Rajčatová omáčka:
- 2 polévkové lžíce sádla (můžete zvolit i jiný tuk)
- 4 polévkové lžíce mouky (u bezlepkové alternativy můžete použít kukuřičný škrob)
- 500 g rajčatového pyré (2 šálky)
- 1 bobkový list
- 1 čajová lžička soli
- 2 čajové lžičky vegety
Postup
- Dejte vařit rýži.
- Než bude rýže hotová a trochu zchladne, nakrájejte cibuli nadrobno a vmíchejte ji do mletého masa. Přidejte sůl, pepř, majoránku a vejce.
- Do masové směsi přidejte vychlazenou rýži a promíchejte.
- Touto masovou směsí naplňte očištěné papriky. Ze zbylé směsi můžete vytvořit masové koule.
- Když jsou papriky hotové, připravte si rajčatovou omáčku.
- Do hrnce dejte tuk a posypte jej moukou. Jakmile mouka začne zlátnout, přidejte rajčatový protlak, sůl a bobkový list. Přisypte také vegetu.
- Do takto připravené omáčky vložte papriky. Můžete je omáčkou také polít po povrchu. Přiklopte víkem a, na mírném ohni, duste 40 minut.
- Papriky s omáčkou občas promíchejte, aby se vám nepřichytily ke dnu.
- Papriky podávejte jen tak, nebo s pečivem, těstovinami či knedlíkem.