Stejně jako jsou populární makaróny se sýrem, tak mají své fanoušky halušky. Jsou rychlé, chutné a perfektně zasytí na dlouhou dobu. Tahle verze je totiž z brambor.
Ingredience:
Halušky:
- 2 velké brambory
- 3 hrnky polohrubé mouky
- 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- 2 vejce
- 1/3 hrnku mléka
Na zelí:
- 1/2 hrnku másla
- 1 hlávka zelí
- 1 cibule
- Sůl a pepř podle chuti
Postup:
- Brambory nastrouháme na jemném struhadle, vymačkáme přebytečnou tekutinu a dáme do misky.
- Přidáme mouku, prášek do pečiva, sůl, vejce a mléko.
- Vypracujeme hladké těsto, které si rozdělíme na šest částí.
- Každý díl těsta vyválíme na dlouhý tenký váleček, který nasekáme na tenké kousky nebo vytvarujeme knedlíčky.
- Ve velké pánvi nebo v hrnci rozpustíme máslo při nízké teplotě.
- Poté teplotu zvýšíme na střední stupeň a vhodíme oloupanou a na kostičky nakrájenou cibuli s nakrájeným zelím.
- Dochutíme solí i pepřem a necháme restovat zhruba 10 až 15 minut za častého míchání.
- Jakmile je hotovo, odstraníme z plotny a dáme místo toho vařit velký hrnec vody, kterou osolíme.
- Přivedeme k varu, následně do vroucí vody naházíme připravené knedlíčky.
- Vaříme asi 3 minuty, přičemž ve chvíli, kdy plavou noky na hladině, necháme je vařit ještě 1 minutu.
- Vyndáme je z vody pomocí cedníku či děrované lžíce.
- Smícháme knedlíčky s restovaným zelím a můžeme servírovat. Někdo si k tomu dokonce dává i hořčici.