Tento skvělý dezert není nijak náročný na přípravu, ale přesto vám dokáže vykouzlit úsměv na rtech hned po prvním soustu.
Ingredience:
- 500 ml polotučného mléka
- 3 vejce
- 1 lžička hnědého cukru
- 100 g rozinek
- 3 lžíce rumu + 50 ml
- Minerálka podle potřeby
- 350 g hrubé mouky
- 30 g čerstvého nesoleného másla
- 1 velký švestkový kompot
Postup:
- Připravíme si hrnec, do kterého vlijeme švestkový kompot i s tekutinou a přivedeme na mírném ohni k varu.
- Necháme vařit zhruba 15 minut, přičemž 5 minut před koncem přilijeme 50 ml rumu. Když se odpaří dostatek šťávy, odstavíme z plotny a tyčovým mixérem rozmixujeme na hladkou šťávu.
- Rozinky zakápneme 3 lžícemi rumu a necháme 15 minut louhovat.
- Rozpustíme máslo a necháme úplně vychladnout.
- Žloutky oddělíme od bílků a dáme do dvou různých misek. Z bílků vyšleháme tuhý sníh.
- Ke žloutkům přidáme hnědý cukr a našleháme do pěny. Postupně začneme přidávat mléko a mouku.
- Mixér necháme běžet na střední rychlost a vypracujeme hustší těsto.
- Přihodíme rozinky bez rumu, promícháme, a nakonec zapracujeme po částech sníh z bílků. Mícháme opatrně, aby se nám sníh nerozbil.
- Do těsta ještě přimícháme máslo, naposledy opatrně zamícháme a rozehřejeme si olej v pánvi.
- Vlijeme do pánve a pečeme z obou stran do zlatavě hnědé barvy.
- Pomocí dvojice vidliček roztrháme placku na menší kousky, posypeme moučkovým cukrem a necháme ještě v pánvi, aby získal trhanec příjemnou karamelovou příchuť.
- Na talíř dáme trhanec, posypeme ještě trochou cukru a poté přelijeme švestkovou omáčkou.
Tip: Jestli budete chystat trhanec v době, kdy je sezóna švestek, stačí je vypeckovat, zalít vodou, přidat krystalový cukr a svařit.