Slovenský trhanec

Slovenský trhanec

Tento skvělý dezert není nijak náročný na přípravu, ale přesto vám dokáže vykouzlit úsměv na rtech hned po prvním soustu.

Ingredience:

  • 500 ml polotučného mléka
  • 3 vejce
  • 1 lžička hnědého cukru
  • 100 g rozinek
  • 3 lžíce rumu + 50 ml
  • Minerálka podle potřeby
  • 350 g hrubé mouky
  • 30 g čerstvého nesoleného másla
  • 1 velký švestkový kompot

Postup:

  • Připravíme si hrnec, do kterého vlijeme švestkový kompot i s tekutinou a přivedeme na mírném ohni k varu.
  • Necháme vařit zhruba 15 minut, přičemž 5 minut před koncem přilijeme 50 ml rumu. Když se odpaří dostatek šťávy, odstavíme z plotny a tyčovým mixérem rozmixujeme na hladkou šťávu.
  • Rozinky zakápneme 3 lžícemi rumu a necháme 15 minut louhovat.
  • Rozpustíme máslo a necháme úplně vychladnout.
  • Žloutky oddělíme od bílků a dáme do dvou různých misek. Z bílků vyšleháme tuhý sníh.
  • Ke žloutkům přidáme hnědý cukr a našleháme do pěny. Postupně začneme přidávat mléko a mouku.
  • Mixér necháme běžet na střední rychlost a vypracujeme hustší těsto.
  • Přihodíme rozinky bez rumu, promícháme, a nakonec zapracujeme po částech sníh z bílků. Mícháme opatrně, aby se nám sníh nerozbil.
  • Do těsta ještě přimícháme máslo, naposledy opatrně zamícháme a rozehřejeme si olej v pánvi.
  • Vlijeme do pánve a pečeme z obou stran do zlatavě hnědé barvy.
  • Pomocí dvojice vidliček roztrháme placku na menší kousky, posypeme moučkovým cukrem a necháme ještě v pánvi, aby získal trhanec příjemnou karamelovou příchuť.
  • Na talíř dáme trhanec, posypeme ještě trochou cukru a poté přelijeme švestkovou omáčkou.

Tip: Jestli budete chystat trhanec v době, kdy je sezóna švestek, stačí je vypeckovat, zalít vodou, přidat krystalový cukr a svařit.

Kaiserschmann jako tradiční rakouský oběd se švestkovým kompotem.
Zdroj: https://dobruchut.aktuality.sk

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.