Tato masová roláda je jednou z nejznámějších a nejchutnějších jídel na Slovensku. Hovězí roláda je plněná slaninou, cibulí, hořčicí a nakládanou okurkou, následně opečená a dušená v neuvěřitelně chutné omáčce.
Co budeme potřebovat
Na roládu
- 8 plátků hovězího masa
- 3 lžíce hořčice
- 8 kyselých okurek
- 400 g kysaného zelí
- Cibule (nakrájená na plátky)
- Sůl
- Mletý pepř
Na omáčku
- Lžíce másla
- Lžíce oleje
- Řapíkatý celer (nakrájený)
- Cibule (nakrájená)
- Stroužek česneku
- Pórek (nakrájený)
- Mrkev (nakrájená
- 100 ml červeného vína (suchého)
- 200 ml hovězího vývaru
- Lžíce rajčatového protlaku
- Bobkový list
- Lžička cukru
- Sůl
- Pepř
- 3 lžíce mouky (nebo kukuřičného škrobu)
Postup
- Hovězí plátky si rozložíme na pracovní plochu
- Každý plátek potřeme hořčicí a posypeme solí a pepřem
- Na každý plátek masa položíme plátek slaniny, okurky, cibuli a zelí
- Maso srolujeme do rolády a převážeme provázkem
- Ve větším hrnci si rozehřejeme máslo a olej
- Rolády ze všech stran rovnoměrně opečeme a poté odložíme stranou
- Do stejné pánve přidáme cibuli, kterou necháme zesklovatět
- Přidáme česnek, pórek, mrkev a celer
- Zeleninu vaříme asi 5 minut
- Zalijeme jí červeným vínem a vše přivedeme k varu
- Takto vaříme 2-3 minuty, poté teplotu snížíme
- Přidáme vývar, protlak, bobkový list, cukr, sůl a pepř
- Do pánve přidáme závitky
- Pánev přikryjeme a vše necháme na nízkou teplotu dusit
- Dusíme asi 90 minut
- Když je maso měkké, závitky vyndáme z hrnce a dáme stranou
- Vypečenou šťávu můžeme (ale nemusíme) přesít, aby nám zbyla jen šťáva
- Pokud jsme si šťávu přeseli, zeleninu rozmixujeme tyčovým mixérem a necháme si jí při ruce
- Scezenou šťávu přivedeme k varu
- Omáčku zahustíme buď rozmixovanou zeleninou nebo moukou či škrobem
- Za stálého míchání necháme omáčku zhoustnout
- Přidáme sůl, pepř a hořčici, vše podle chuti
- Ze závitků sundáme provázek a vrátíme zpět do omáčky, aby se prohřály, poté podáváme
Pokud dáváte přednost krémové omáčce, můžete do ní vmíchat hustou smetanu.
Roládu a omáčku podávejte s domácími Spätzlemi nebo domácím houskovým či bramborovým knedlíkem nebo vařenými bramborami.
Skvělou přílohou pro tento recept na záhorácké závitky jsou i bramborové placky. Nechte námi inspirovat různými recepty na bramboráky a vychutnejte si tento pokrm ještě o něco více!