Slovenský záhorácký závitek plněný kysaným zelím

Slovenský záhorácký závitek plněný kysaným zelím

Tato masová roláda je jednou z nejznámějších a nejchutnějších jídel na Slovensku. Hovězí roláda je plněná slaninou, cibulí, hořčicí a nakládanou okurkou, následně opečená a dušená v neuvěřitelně chutné omáčce.

Co budeme potřebovat

Na roládu

  1. 8 plátků hovězího masa
  2. 3 lžíce hořčice
  3. 8 kyselých okurek
  4. 400 g kysaného zelí
  5. Cibule (nakrájená na plátky)
  6. Sůl
  7. Mletý pepř

Na omáčku

  1. Lžíce másla
  2. Lžíce oleje
  3. Řapíkatý celer (nakrájený)
  4. Cibule (nakrájená)
  5. Stroužek česneku
  6. Pórek (nakrájený)
  7. Mrkev (nakrájená
  8. 100 ml červeného vína (suchého)
  9. 200 ml hovězího vývaru
  10. Lžíce rajčatového protlaku
  11. Bobkový list
  12. Lžička cukru
  13. Sůl
  14. Pepř
  15. 3 lžíce mouky (nebo kukuřičného škrobu)

Postup

  1. Hovězí plátky si rozložíme na pracovní plochu
  2. Každý plátek potřeme hořčicí a posypeme solí a pepřem
  3. Na každý plátek masa položíme plátek slaniny, okurky, cibuli a zelí
  4. Maso srolujeme do rolády a převážeme provázkem
  5. Ve větším hrnci si rozehřejeme máslo a olej
  6. Rolády ze všech stran rovnoměrně opečeme a poté odložíme stranou
  7. Do stejné pánve přidáme cibuli, kterou necháme zesklovatět
  8. Přidáme česnek, pórek, mrkev a celer
  9. Zeleninu vaříme asi 5 minut
  10. Zalijeme jí červeným vínem a vše přivedeme k varu
  11. Takto vaříme 2-3 minuty, poté teplotu snížíme
  12. Přidáme vývar, protlak, bobkový list, cukr, sůl a pepř
  13. Do pánve přidáme závitky
  14. Pánev přikryjeme a vše necháme na nízkou teplotu dusit
  15. Dusíme asi 90 minut
  16. Když je maso měkké, závitky vyndáme z hrnce a dáme stranou
  17. Vypečenou šťávu můžeme (ale nemusíme) přesít, aby nám zbyla jen šťáva
  18. Pokud jsme si šťávu přeseli, zeleninu rozmixujeme tyčovým mixérem a necháme si jí při ruce
  19. Scezenou šťávu přivedeme k varu
  20. Omáčku zahustíme buď rozmixovanou zeleninou nebo moukou či škrobem
  21. Za stálého míchání necháme omáčku zhoustnout
  22. Přidáme sůl, pepř a hořčici, vše podle chuti
  23. Ze závitků sundáme provázek a vrátíme zpět do omáčky, aby se prohřály, poté podáváme

Pokud dáváte přednost krémové omáčce, můžete do ní vmíchat hustou smetanu.

Roládu a omáčku podávejte s domácími Spätzlemi nebo domácím houskovým či bramborovým knedlíkem nebo vařenými bramborami.

Závitky plněné směsí zelí a dalších surovin přímo ze Slovenska.
Zdroj: tastemade.com.br

Skvělou přílohou pro tento recept na záhorácké závitky jsou i bramborové placky. Nechte námi inspirovat různými recepty na bramboráky a vychutnejte si tento pokrm ještě o něco více!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.