V jedné české lidové písničce se zpívá „já rád játra, ty rád játra, on rád játra…“.
To ale není tak úplně pravda, mnoho lidí se totiž tomuto pokrmu spíše vyhýbá.
Pokud i vy patříte k těm, kteří je nemají příliš v lásce, vyzkoušejte naše recepty na smažená játra!
Uvidíte, že budete mile překvapeni a tento pokrm si brzy najde cestu i na váš stůl.
Naše recepty
Důvody, proč játra zařadit do svého jídelníčku
Všichni vědí, že játra plní v našem organismu mnoho nezbytných funkcí. Většina lidí ale játra, ať již kuřecí, vepřová, hovězí či jiná, nemá příliš v oblibě. To je škoda, neboť jsou pro naše tělo kvalitním zdrojem bílkovin, vitamínů i minerálů. Jsou velmi bohatá zejména na železo a vitamín B12, obě tyto látky velmi příznivě ovlivňují tvorbu červených krvinek. Kromě vitamínů skupiny B obsahují rovněž vitamín A a D, z minerálních látek dále také zinek, chrom či měď.
Konzumace jater se není nutno obávat. Mýtus o tom, že jsou plná toxických látek, byl totiž odborníky již několikrát vyvrácen. Naopak je dnes někteří lékaři doporučují zařadit do jídelníčku alespoň jedenkrát měsíčně.
Proč játra před smažením namáčet?
To, že se játra před smažením mají na dobu 30 až 60 minut namočit do mléka či podmáslí, ví většina lidí. Víte ale také, z jakého důvodu? Namáčení v mléce plní hned tři důležité funkce, jednat zbavuje játra případné hořkosti a nepříjemného pachu, které jsou často důvodem, proč někteří lidé odmítají játra konzumovat. V neposlední řadě namočení rovněž přispívá k tomu, aby mělo maso jemnější strukturu a bylo šťavnatější.